Wat is patisserie?

Je ziet ze veel in Frankrijk en ook in Nederland komen er steeds meer; Patisserieën. Maar wat is dat nou eigenlijk, patisserie en hoe is het ontstaan.

Patisserie, oftewel banket, zijn zoetigheden zoals taarten, petit fours, macarons en eclairs. Ze zien er vaak uit als kunstwerken, zijn mooi gedecoreerd met marsepeinen bloemen, creme of chocolade. Ze zijn een traktatie voor zowel je mond als het oog. Het gaat om smaaknuances, verfijning van de versieringen en er komt een grote mate van creativiteit van de patissier, de banketbakker, bij kijken. Als dat allemaal klopt heb je een top patisserie-product.

Het vak van patissier is een heus ambacht, dat zijn oorsprong vindt in de prehistorie, maar pas echt een grote vlucht neemt rond de Middeleeuwen. Voor die tijd waren er  deegmakers, de patéiers, die voornamelijk pasteien en hartige taarten maakten.

Wat meewerkte aan de opkomst van de beroepsgroep van patissier, was het huwelijk van de Italiaanse Catharina de Medici in 1533 met de Franse koning Hendrik II. Zoals gebruikelijk neemt Catharina een deel van haar hofhouding mee, waaronder Italiaanse banketbakkers en koks. De Italiaanse recepten van deze koks en banketbakkers worden aangepast aan de Franse smaak en er worden Franse producten in de gerechten verwerkt. Deze Italiaanse vakmannen vinden onder andere het soezendeeg uit. Het eten van patisserie is voornamelijk in die tijd voorbehouden aan de rijken. De ingrediënten, zoals suiker en amandelen die veel gebruikt werden, waren duur en schaars te verkrijgen. Toen dat veranderde nam het gebruik van de ingrediënten suiker en amandelen toe, kwamen er meer banketbakkers bij en in 1566 krijgt deze beroepsgroep de officiele naam van patissier.

Er wordt vanaf die tijd volop geëxperimenteerd en er komen taarten in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen, brioches, cakes, wafels, marsepein en andere ‘paste’. Al deze zoetigheden worden onder andere door straatverkopers aangeboden aan het publiek met de kreet: ‘Voila le plaisir, mesdames!’. Zo zijn de tot hoorntjes gedraaide wafeltjes aan de naam ‘plaisirs’ gekomen.

Vandaag de dag zijn sommige patisserie winkels plaatjes om te zien en echte hotspots. Zo moet je bij Ladurée in Parijs een aardige tijd wachten voordat je aan de beurt bent. De taartjes en macarons die je besteld worden verpakt in super mooie verpakkingen, alsof je een juweel koopt. Maar in de meeste gevallen is dat dan ook zo, want in veel gevallen is het een kunststuk dat zowel een traktatie is voor de mond als het oog.

Een lijst met patisserie shops in Nederland 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s