Hoge selectie op kwaliteit van wijn bij Le Grand Cercle des vins de Bordeaux

Wie nog denkt, dat er uit de Bordeaux streek alleen maar dure en ontoegankelijke wijnen komen, heeft het mis, want sinds 2013 is er Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux. Een tegenhanger van de organisatie Union des Grands Crus de Bordeaux, of eigenlijk ook weer niet, want de wijnen/chateaus die zijn aangesloten bij Le Grand Cercle, zijn betaalbaar en er is een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dit alles werd mij duidelijk tijdens de proeverij van Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux in de Koepelkerk van het Renaissance Hotel  in Amsterdam.

Voor dat ik de zaal kon betreden, had ik de eer een interview te houden met de voorzitter en oprichter van Le Grand Cercle, monsieur Alain Raynaud. Hij richtte, zoals gezegd, in 2013 de organisatie op. Daarvoor zat hij in de directie van de Union des Grands Crus de Bordeaux; deze organisatie doet de promotie van de grote Grands Crus de Bordeaux, lees de dure, voor een normaal iemand onbetaalbare wijnen. Alain vond het tijd worden voor een organisatie van de meer betaalbare wijnen, zo tussen de € 10,- en   € 15,- per fles. Van deze betaalbare wijnen zijn er in de Bordeaux behoorlijk wat te vinden.

Le Grand Cercle promoot de wijnen van 132 chateaux uit de Bordeaux streek, zoals ik al zei, van zowel van de linker- als de rechter oever. Dat houdt in dat hierin appelations vertegenwoordigd zijn uit de Médoc, Pomerol, St. Emilion, Cotes de Blaye, Fronsac, maar ook Entre-Deux-Mers, Graves, Sauternes en alle sub-gebieden en sub-appellations.

Tevens worden er door Le Grand Cercle des vins de Bordeaux tijdens deze promotie-dagen master classes georganiseerd, waarbij in korte tijd een uitgebreide voorlichting wordt gegeven over de wijnstreken, de grondsoorten met de daarbij op die grondsoort best gedijende druivensoorten en de kenmerken ervan.

Omdat niet alle 132 chateaux mee kunnen doen aan de promotie- proeverijdagen, wordt er een selectie gemaakt. Die selectie gebeurd jaarlijks en wel op de volgende wijze; de wijnen, tenminste 2 jaar oud na te zijn gebotteld, worden de 1e keer in maart blind geproefd door mensen waarvan je op aan kunt dat die kennis hebben van wijn en in staat zijn op professionele wijze wijn te proeven en te keuren, de 2e keer worden de wijnen in april, ook weer blind, geproefd.

Uit de 1e en de 2e keuring wordt een selectie gemaakt en die wordt dan gepresenteerd als de geselecteerde wijnen van de ‘Grand Cercle des Vins de Bordeaux’; saillant detail daarbij is, dat degene die als laatste uit de bus komt een jaar lang niet mee mag doen en dus een jaar de tijd krijgt zich weer te verbeteren. 

De mensen die deze wijnen proeven en selecteren, komen niet uit de Bordeauxstreek, maar zijn bij voorkeur mensen van daarbuiten, zo zijn er ook proevers uit Luxemburg en uit België, met weer als kanttekening, dat Nederland in dit illustere gezelschap nog niet is vertegenwoordigd.

Naast het proeven zijn er nog een aantal belangrijke criteria die worden gehanteerd om bij Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux te mogen aansluiten. Onder andere innovatie; wat doet een producent bijvoorbeeld aan ziektebestrijding, met zo weinig mogelijk gebruik van chemische producten. Het oogsten: welke stappen worden ondernomen tijdens het oogsten om te zorgen voor de kwaliteit van de druiven, hoe worden de druiven geplukt en geselecteerd in de wijngaard. Welke oude technieken worden er gebruikt, zoals het gebruik van eiken vaten. En hoe gastvrij is de producent voor bezoekers van het Chateau, voor bijvoorbeeld proeverijen.

Door deze criteria blijft Le Grand Cercle kwaliteitswijnen leveren en dat moet ook, want de Bordeaux streek heeft geduchte concurrentie van over de hele wereld.

‘We moeten elk jaar de kwaliteit van onze wijn kunnen bewijzen. Bordeaux moet wakker worden en dat beseffen.’ aldus Alain Raynaud.

Tijdens de proeverij werd er voornamelijk het wijnjaar 2016 geschonken. Een mooi elegant jaar in zijn algemeenheid. Toch was het een wijn uit 2015 die mijn hart stal en wel die van chateau Haut Lagrange, mooi van kleur, fruitig en een goede afdronk. Nu maar hopen dat dit chateau zijn kwaliteit waarborgt, zodat ik volgend jaar misschien weer een mooi jaar van dit huis mag proeven.

Meer informatie: www.grandcercle.fr

Voor Nederland: Michèle Lainé van Business France, zij vertegenwoordigd  le Grand Cercle des Vins de Bordeaux in Nederland michele.laine@businessfrance.fr | 020.794 19 64

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s