Citroën 100 jaar

Het is dit jaar een feestjaar in Frankrijk. Zo vieren ze het 130-jarige bestaan van de Eiffeltoren, dat er al 60 jaar Asterix’en gelezen kunnen worden en dat er al 100 jaar Citroëns op de Franse wegen te bewonderen zijn. Dit jaar bestaat het Franse automerk Citroën 100 jaar. Het bedrijf heeft in een eeuw tijd een aantal mooie iconische auto’s van de band laten rollen, zoals de 2 CV en de Mehari.

De grondlegger van Citroën, André Citroën, had Nederlands bloed. Zijn vader was Nederlands, zijn moeder pools. Tijdens de Eerste Wereldoorlog begint André een granaten-fabriek, die op dat moment massaproductie draait vanwege de Eerste Wereldoorlog. Hij besluit om zijn opgedane kennis van het begrip ‘massaproductie’ toe te passen binnen de autobranche. Samen met Jules Salomon ontwikkelt hij een goedkope auto, die vanaf 1919 van de band rolt. De auto wordt een groot succes. Het succes is zeker ook te danken aan André Citroën zelf, die komt namelijk met nieuwe marketing- en verkooptechnieken. Zo weet hij de Eiffeltoren in 1925 te verlichten met zijn naam erop.

 

 

In 1935 komt hij te overlijden, maar het bedrijf gaat door. De Type H, DS, 2CV, Mehari en nog velen anderen iconische modellen worden ontwikkeld door Citroën en nu 100 jaar later is er groot feest.

 

Er staan vanwege dit heugelijke feit een aantal festiviteiten op het programma voornamelijk in Frankrijk. Kijk hier voor het volledige programma.

Een aantal festiviteiten uitgelicht:

Aff-Retromobile 2019-A4-FR.JPG

Voor deze festiviteit moet je snel zijn, want van 6 tot 10 februari 2019 is er in Parijs de ‘METROMOBILE 2019′. Hij wordt gehouden in Expo Porte de Versailles. Op deze beurs heeft Citroën een bijzondere stand van 1.200 m2 met 30 iconische modellen. (zie video)

De uitgave van het boek ‘100 JAAR CITROËN RECLAME’ door Jacques Séguéla.
Zoals ik al eerder vertelde, wist André Citroën de communicatie met nieuwe manieren te benaderen, zoals het verlichten van de Eiffeltoren met de naam Citroën erop. Maar ook met origineel vormgegeven reclameborden langs de weg en speelgoed van Citroën. Hij zette alle middelen in om het merk bekendheid te geven. Die cultuur van gedurfde communicatie heeft zich voor altijd in het DNA van het merk verankerd. Een uniek verhaal waar reclameman Jacques Séguéla op terugblikt in een verzamelaarsboek. Het rijk geïllustreerde boek komt eind maart in Frankrijk uit en zal ook verkrijgbaar zijn in het Engels.

Een bijzondere activiteit is ‘STREET BURST DAY‘. Deze vindt ergens half juni van dit jaar plaats op een geheime plek ergens in Parijs. ’s Nachts zal er een straat afgesloten worden, waar vervolgens 100 Citroëns geparkeerd worden. Er staan dan iconische auto’s van het merk uitgestald, modellen van verzamelaars en uit de archieven van het merk zelf, maar ook concept cars. Ik ben benieuwd.

In het Autoworld museum in Brussel is er vanaf 5 juli 2019 een tentoonstelling te zien over ‘100 JAAR CITROËN’. Info klik hier.

ob_897096_demi-flyer-100-1uk

‘MEETING OF THE CENTURY’ van 19 tot 21 juli, in Ferté-Vidame – Eure-et-Loir.
De grootste activiteit van de festiviteiten rondom de 100e verjaardag op initiatief van de Citroën-verzamelaars. Het festijn wordt gehouden op het mythische testterrein van Ferté-Vidame. Er worden meer dan 11.000 verzamelaars verwacht, meer dan 5.000 auto’s geëxposeerd en naar verwachting komen er meer dan 50.000 bezoekers. Meer informatie: https://citroencc.com

Hou voor alle activiteiten rond het 100-jarig bestaan van Citroën de Facebook pagina (Citroën Nederland) in de gaten.

In dit filmpje passeren een aantal klassieke en iconische Citroëns de revue zoals de 2 CV, Mehari en Citroën DS.

lees ook: https://vanfransebodem.nl/2014/10/29/boek-un-beau-voyage-2/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s