Werk van de Franse couturier Thierry Mugler te zien in Kunsthal Rotterdam

Thierry Mugler in Rotterdam

De Kunsthal in Rotterdam heeft het voor elkaar gekregen om de tentoonstelling over de Franse all-round kunstenaar Thierry Mugler naar Nederland te halen. Voor het eerst is de tentoonstelling over deze couturier, parfumeur, kunstenaar, fotograaf en visionair te zien in Europa. Er zal vooral werk te zien zijn van zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. 

Op de tentoonstelling ‘Thierry Mugler: Couturissime’ zijn zo’n 150 ensembles te zien uit de periode tussen 1977 en 2014, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden. Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien.

4. Christian Gautier, stage costumes for the show Mugler Follies, 2013. Photo Christian Gautier, Manfred Mugler. Outfits Thierry Mugler..jpg
Christian Gautier, stage costumes for the show Mugler Follies, 2013. Photo: Christian Gautier / © Manfred Mugler. Outfits: Thierry Mugler. 

De tentoonstelling volgt de carrière van deze uitzonderlijke creatieve geest die een revolutie in de mode teweegbrengt met zijn futuristische stijl en glamoureuze en elegante silhouetten: strakke belijning, superheldinnenschouders en ingesnoerde tailles voor het kleden van een sublieme, sensuele en krachtige vrouw die een voortdurende metamorfose ondergaat.

De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in Muglers unieke verbeeldingskracht, waarin perfectionisme, Hollywood-achtige prestige, dromen, exotische wezens, erotiek en sciencefiction elkaar afwisselen. Ook worden gewaagde keuzes, bijvoorbeeld het gebruik in de haute couture van innovatieve materialen zoals metaal, imitatiebont, vinyl en latex, nader toegelicht.

Verder vullen honderden foto’s van grootste hedendaagse modefotografen en interactieve opstellingen de tentoonstelling aan. De tentoonstelling wordt daarnaast aangekleed met grote kroonluchters met Swarovski-kristallen.

14. Patrice Stable, Linda Evanglista on the shooting of the video for George Michael’s song “Too Funky,” Paris, 1992, directed by Thierry Mugler. Photo Patrice Stable..jpg
Patrice Stable, Linda Evanglista on the shooting of the video for George Michael’s song “Too Funky,” Paris, 1992, directed by Thierry Mugler. Photo: © Patrice Stable. 

Thierry Mugler

Thierry Mugler werkt gedurende zijn carrière veel samen met filmmakers, architecten – zoals Andrée Putman voor zijn boetieks – en vermaarde fotografen en kunstenaars als Helmut Newton, Dominique Issermann, Guy Bourdin, Herb Ritts, David LaChapelle en Pierre & Gilles. Van veel van hen is werk te zien in de tentoonstelling.

Als fotograaf en filmmaker regisseert Mugler in 1990 de iconische videoclip ‘Too Funky’ van de Britse zanger George Michael, alsmede een aantal korte films met de actrices Isabelle Huppert en Juliette Binoche in de hoofdrol. Thierry Mugler is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire modeshows van zijn tijd.

15. Helmut Newton, Jerry Hall and Thierry Mugler, Paris, 1996. Photo The Helmut Newton Estate.
Helmut Newton, Jerry Hall and Thierry Mugler, Paris, 1996. Photo: © The Helmut Newton Estate. 

Hij ontwerpt de kostuums voor een uitvoering van Shakespeares Macbeth door de Comédie-Française en het Festival d’Avignon en voor de show Zumanity van het Cirque du Soleil. Hij creëert en organiseert ook zijn eigen revues, zoals de Mugler Follies in Parijs en De Wyld in Friedrichstadt-Palast in Berlijn. Ook kleedt hij een heel scala aan sterren, zoals Diana Ross, David Bowie, Lady Gaga, Liza Minnelli en Céline Dion. Hij ontwerpt tevens kostuums voor de tours en video’s van Mylène Farmer en Beyoncé. 

5. Lady Gaga in the video for the song “Telephone” (The Fame Monster album), 2010, directed by Jonas Åkerlund. Outfit Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection
5. Lady Gaga in the video for the song “Telephone” (The Fame Monster album), 2010, directed by Jonas Åkerlund. Outfit: Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection, prêt-à-porter fall/winter 1995–1996. 

Om alvast te noteren dus in de agenda voor na de zomer deze geweldige tentoonstelling over het werk van de Franse couturier Thierry Mugler. De tentoonstelling is te zien vanaf 13 oktober 2019 t/m 8 maart 2020.

Museumpark | Westzeedijk 341 |  Rotterdam | meer info: 010-4400301 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur | www.kunsthal.nl

Volg de Kunsthal op  I Facebook I Twitter I Youtube I Instagram

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s