Chansonnier Philippe Elan gaat touren door Nederland

Nu het populaire muziekprogramma CHANSONS op de Nederlandse TV is, hoop ik dat het Franse chanson weer onder de aandacht gebracht wordt bij het Nederlandse publiek. Het is eigenlijk nooit weggegeweest want chansonnier Philippe Elan timmert al een aantal jaren goed aan de weg.

Hij gaat dit najaar touren langs de Nederlandse theaters met zijn nieuwe show ‘Tout Elan’. Samen met Reyer Zwart, zijn vaste begeleider op piano en gitaar, selecteerde en bewerkte hij voor ‘Tout Elan’ een nieuwe collectie chansons van de grote namen uit de Franse chanson geschiedenis.
Het concert op zaterdag 2 oktober in de Roode Bioscoop in Amsterdam is tevens de presentatie van het nieuwe album van Philippe Elan & Reyer Zwart ‘Quelques mots d’amour’ (Challenge Records, 23-9), waarvan het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan zangeres Lenny Kuhr.

Fotografie: Claudia Otten

Zoals we van Edison winnaar Elan gewend zijn wordt ieder chanson vertolkt met de zorgvuldigheid en passie die het verdient. De liederen worden afgewisseld met jeugdherinneringen en anekdotes die voor Philippe verbonden zijn met vrijwel elk chanson. Als onderdeel van Philippe’s muzikale levensverhaal zal ongetwijfeld het nummer ‘Adieu monsieur le professeur’ niet ontbreken. Het nummer werd in Frankrijk massaal gezongen tijdens de herdenking van de in 2020 vermoorde leraar Samuel Paty en Philippe en Reyer mochten het als bijzonder eerbetoon bij De Vooravond op NPO1 vertolken.

Philippe Elan
De van oorsprong Franse Philippe Elan kwam in de tachtiger jaren naar Amsterdam nadat hij het Concours de la Chanson van de Alliance Française had gewonnen. Zijn debuutalbum Chansons Classiques, een samenwerking met het Gemini Ensemble, werd in 1991 bekroond met een Edison. Philippe Elan trad op met Cor Bakker, Louis van Dijk, Liesbeth List, Thérèse Steinmetz, het Amstel Quartet, Thijs Borsten en eerder dit jaar met Francis van Broekhuizen. Veel mensen kennen hem van de succesvolle theatertours ‘Vive la France’. Ondertussen behoort hij tot de beste chanson stemmen van Nederland. Over de theatershow Ma France (2019) schreef Jacques d’Ancona “Philippe Elan brengt bloedstollend mooi repertoire… een tour de chant van een bijzondere klasse” *.

‘Quelques mots d’amour’ is een welgemeende boodschap van Philippe aan zijn geliefde luisteraars. De chansons op het nieuwe album werden deels live opgenomen tijdens enkele intieme concerten die Philippe en Reyer de afgelopen maanden mochten spelen, aangevuld met exclusieve studio opnames. Een gevarieerde afspiegeling van de muzikale samenwerking tussen deze twee rasartiesten door de jaren heen.

Tout Elan tour data:
02/10 /2021 | Amsterdam, De Roode Bioscoop (album release)
17/10/2021 | Hilversum, Kleintje Kunst
04/11/2021 | Amsterdam, Apollo First (15.30 en 20.30)
05/11/2021 | Utrecht, Werftheater
06/11/2021 | Utrecht, Werftheater
17/11/2021 | Assen, De Nieuwe Kolk
25/11/2021 | Soest, Theater Idea
04/12/2021 | Lelystad, Theater Posa
04/02/2022 | Rotterdam, Walhalla
08/02/2022 | Hoogzand, Theater Kielzog
17/03/2022 | Bergen op Zoom, Markiezenhof
20/03/2022 | Leidschendam, Veurtheater
17/04/2022 | Aduarderzijl, ‘t Waarhuis

http://www.philippe-elan.com

4 reacties op “Chansonnier Philippe Elan gaat touren door Nederland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: