Steeds meer Franse boeken vertaald naar Nederlands

De laatste jaren groeit de belangstelling voor Franse cultuur, dat zie je aan het aantal bioscoopfilms en Netflix-series die uitkomen. Maar vooral ook aan het aantal Franse boeken dat vertaald wordt in het Nederlands. De Volkskrant besteedde er zelfs speciaal aandacht aan in de boekenbijlage. Voor 2022 staat een indrukwekkend aantal bekende namen aangekondigd: Michel Houellebecq, David Diop, Julia Deck, Amelie Nothomb, Christophe Boltanski, Maryse Conde, Leila Slimani en nog veel meer. Het belooft weer een mooi boekenjaar te worden! De 5 boeken hieronder zijn nu al verkrijgbaar.

Serge. Een sprankelend en weergaloos familieportret.
Jean is de jongste zoon van Edgar en Marta Popper. Hij is de rustigste van hun drie kinderen. Zijn zus Nana was de oogappel van hun vader, ook al heeft ze altijd haar eigen plan getrokken. Oudste zoon Serge is het ‘moeilijke kind’, en zelfs nu, op zijn zestigste, weet hij met zijn nukken en slechte humeur de sfeer in de familie vaak te verpesten. In hun jeugd waren de twee jongens altijd jaloers op hun zus. Ze houden van haar, maar ze kwellen haar nog steeds met kleine pesterijen.
Met Serge legt Yasmina Reza op onnavolgbare wijze haar vinger op de kleine frustraties en de onuitgesproken afgunst die elke familieband zo uniek en fascinerend maken.Serge, Yasmina Reza – Roman, Regio: Frankrijk – Prijs: € 22,99

De witwasser. De nieuwe thriller van Gouden Strop-winnaar Roel Janssen.
Een thriller over witwaspraktijken, politieke infiltratie en een omstreden Italiaans klooster.
Rhonda Zander, een jonge, ambitieuze officier van justitie, wordt naar Frankrijk gestuurd om onderzoek te doen naar de dood van een Nederlandse bankier. Hij is verdronken in het zwembad van zijn villa in de Provence. De Franse politie sluit al snel het dossier, maar Rhonda stuit op steeds meer ongerijmdheden.Ze ontdekt dat de bankier betrokken is bij een instituut dat rechts-radicale jongeren opleidt om te strijden voor het behoud van traditionele Europese waarden. Dit Instituut voor het Avondland is gevestigd in een middeleeuws klooster in Italië. Daar ontmoet ze Ebbe Wolfswinkel, een advocaat die als curator werkt aan het faillissement van een bedrijf dat religieuze beelden leverde aan het instituut. Gedreven door hun onderzoek trekken Zander en Wolfswinkel met elkaar op in het klooster. Ze ontdekken dat het instituut een dekmantel vormt voor een sinister netwerk van geweld en witwasserij met vertakkingen tot in de hoogste kringen.
De witwasser, Roel Janssen – Thriller, Regio: Frankrijk – Prijs: € 24,99

De wintergeest. Een indringend verhaal over twee geliefden, verbonden door oorlog, moed, herinnering en verlies.
In de winter van 1928 reist de jonge schoolmeester Frederick Watson door een verlaten gebied in Frankrijk. Al tien jaar wordt hij achtervolgd door de dood van zijn oudere broer, die is omgekomen in de loopgraven van Vlaanderen. Nu heeft hij zelf de leeftijd bereikt waarop zijn broer stierf en is hij op de vlucht voor zijn verleden. Als Frederick in een sneeuwstorm terechtkomt, zoekt hij onderdak in een klein dorpje.
Ondanks de ijzige kou hebben de dorpelingen zich in traditionele klederdracht gehuld en maken ze zich op voor een jaarlijks dorpsfeest. Frederick voelt zich aangetrokken tot een prachtige jonge vrouw, met wie hij praat, met wie hij danst, met wie hij zich voor het eerst weer gelukkig voelt. Maar als de volgende dag aanbreekt is de vrouw verdwenen.
‘Een boek om in één ruk uit te lezen, een verhaal dat zowel tijdloos als spannend is, en het getuigt van de diepe liefde die Mosse voelt voor het prachtige landschap van Zuid-Frankrijk.’ New York Journal of Books
De wintergeest, Kate Mosse – Historische roman, Regio: Frankrijk – Prijs: 18,50

Wijnwijs van A tot Z.
De eigenzinnige wijnschrijver Nicolaas Klei leerde Nederland omfietsen voor wijn zonder poespas. Wijn is niet moeilijk, maar lekker, preekt hij. In Wijnwijs van A tot Z brengt Klei zijn over de rand van het glas klotsende kennis bijeen in een even praktisch als onderhoudend lexicon. In alfabetisch gerangschikte, vrolijke en erudiete verhaaltjes komt alles aan bod wat de nieuwsgierige wijnliefhebber altijd al wilde weten over wijn.
Nicolaas Klei (1961) is Nederlandse meest geliefde wijnschrijver. Wekelijks schrijft hij columns over wijn in AD en Elsevier. Naast elf edities van de ‘Supermarktwijngids’ schreef hij de alom geprezen wijnencyclopedie ‘Tot op de bodem’ en het praktische handboekje ‘Van druif tot dronk’.
Wijnwijs van A tot Z, Nicolaas Klei – Wijngids, Regio: Frankrijk – Prijs: 25,00

Pelgrimstochten. Treed in de voetsporen van grote heiligen.
Bij het woord ‘pelgrimstochten’ denk je meteen aan de mythische route naar Santiago de Compostella. Dit boek bewijst dat er vele andere routes de moeite waard zijn om te lopen.
In heel Europa vind je traditierijke of herontdekte pelgrimsroutes die in de voetsporen treden van belangrijke heiligen. In deze routes wordt de landschappelijke diversiteit van het continent weerspiegeld. De Noorse Olavsleden, de Luther Trail in het hart van Duitsland, de Caminho Portugês en de uitdagende oversteek van de Pyreneeën kunnen niet diverser zijn.Pelgrimstochten, Lannoo – Reisgids, Regio: Frankrijk – Prijs: 34,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s