Singer Laren met Kees van Dongen en Franse hotspot

Tot en met 7 mei is de prachtige tentoonstelling Kees van Dongen te zien in het Singer Museum te Laren. Hij breekt door met zijn schilderijen in Parijs. Hoe lukt hem dat? Hij groeit uit tot één van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij zoekt samen met nog meer Nederlandse kunstenaars rond 1900 artistieke vernieuwing in Parijs. Hij voelt zich aangetrokken tot de avant-garde. In het vrije Montmartre bevindt Van Dongen zich in het centrum van vernieuwing. In deze omgeving – in het voetspoor van Van Gogh – ontwikkelt hij zich tot schilder van figuur en vernieuwer door kleur en toets. Naast talent en authenticiteit, bezit Van Dongen bovenal een scherp gevoel, durf en artistieke ambitie.

Podcast Gooise Museumschatten
De weg naar succes van Kees van Dongen

In het jaar 1899 verhuist Kees van Dongen naar Parijs. Hij is dan nog een onbekende, 22-jarige illustrator uit Delfshaven, maar zo’n vijf jaar later wordt hij een van de grote vernieuwers van de Franse schilderkunst, samen met andere kunstenaars als Picasso en Matisse. Hoe hij dat in die korte tijd voor elkaar krijgt, en zich daarna vestigt als een van de kleurrijkste schilders van Parijs, is tot en met 7 mei te zien in Singer Laren.

Caspar Stalenhoef spreekt in deze aflevering van de podcast Gooise Museumschatten met Anita Hopmans (conservator bij het RKD en gastconservator bij Singer Laren) en Jan Rudolph de Lorm (museumdirecteur Singer Laren) over de weg naar succes van Kees van Dongen. Veel luisterplezier!

https://open.spotify.com/embed/episode/3hDAQHEOh04zR61vn3Xpw0?utm_source=generator&theme=0

Volg de podcast Gooise Museumschatten op Spotify of Apple Podcasts als u vaker mooie verhalen wilt horen over bijzondere kunstwerken en andere erfgoedstukken in de regio Gooi en Vecht.

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis podcast: Kees van Dongen: Klik hier voor de volledige podcast pagina.
Recent opende in Singer Laren een tentoonstelling over kunstenaar Kees van Dongen (1877-1968), samengesteld door Anita Hopmans, senior conservator bij het RKD. In de podcast vertelt ze over doorbraak van Van Dongen in het Parijs van net na 1900. Muziek: ‘Throughput’ van Blue Dot Sessions.

https://open.spotify.com/embed/episode/235do1cTJZIPnmacyzV2rl?utm_source=generator&theme=0

Tijdens deze tentoonstelling is er in de Kas in de tuin van het Singer museum een kleine Franse hotspot gerealiseerd. Je kan er heerlijke croissants krijgen, quiche, macarons en andere Franse taartjes.

Samen met een lekkere kop koffie, thee of wijn kan je je even in Frankrijk wanen want er wordt ook Franse muziek gedraaid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s