Het Parijse Café en Madeleines
cafe

Ik kan het mij haast niet voorstellen, Parijs zonder cafés. Wat zou de stad dan zijn? Geen terrassen en geluiden van glaswerk en kopjes en een goeduitziende Franse ober die als een soort slang langs de tafels en stoelen loopt. Het zou een stad maar saai maken. Het café, maar vooral ook de terrassen erbij, geven de stad toch een bepaalde allure. Het terras van een café is ook bij uitstek de plek om heerlijk lang te zitten en om te zien en gezien te worden. Om de trek te stillen een overheerlijke madeleine voor bij de koffie, kan je lekker lang blijven zitten! Bon Appétit!

06c96f3611b1647d4a8cfebc3c8d71c9

Het Parijse Café

Bij een café hoort koffie en bij koffie een café. De allereerste cafés schonken echt alleen maar koffie, dat veranderde al snel en werden er ook alcoholische dranken geschonken. Het was de plek en het trefpunt van filosofen, intellectuelen en schrijvers. Het eerste café in Parijs werd in 1686 geopend door een Italiaan. Het café heette Procopio en werd al snel Procope genoemd. Het café bestaat nu nog als restaurant.

caf

Er ontstonden ook cafés chantants, waar zangers, zangeressen en andere variétéartiesten optraden. Zo rond de 19e eeuw werd het café steeds meer een trefpunt in en voor de buurt. En zo ontstond de gewoonte om op elk willekeurig moment van de dag een café binnen te lopen om daar aan de bar een Café Noir te bestellen of om op het terras te genieten van een heerlijk glas koude witte wijn.

Wil je weten hoe je moet bestellen in Parijs? http://www.frankrijk.nl/2013/12/codewoordjes-bestellen-parijs/

Ken jij een leuk café of terras in Parijs? Laat hieronder je reactie achter!

12b3e681556f0d23f93acebe07be0284

Beelden: Pinterest

Link: www.frankrijk.nl

Madeleines

Hieronder een video over hoe je Madeleines moet maken. De video is van Allrecipes.nl

6 reacties op “Het Parijse Café en Madeleines”

  1. De Witte Raaf Avatar
    De Witte Raaf

    De madeleine wordt vermeld in de roman van Marcel Proust

    (zeer bekend, ik heb twee delen als theaterstuk in het Chassé

    gezien, waarin de madeleine genoemd werd en gegeten)

    A la recherche du temps perdu ,de Franse naam van het boek

    Wanneer de madeleine op de juiste manier, op het juiste

    moment, in de juiste thee wordt gedoopt, wekt de smaak

    ervan bij Proust een herinnering op aan de jeugd.

    Het recept heb ik ook, er zijn speciale vormpjes voor.

    Groet

    De Tok.

    Like

  2. Mireille den Hartog Avatar

    Bedankt voor de reactie. Weer iets bij geleerd!
    Groetjes Mireille

    Like

  3. Perraudin Avatar

    Place de la Contrescarpe: Zo’n 10 jaar geleden was het nog een stukje Paris Insolite . Nu op bepaalde momenten nogal toeristisch. Maar toch een leuk pleintje met goed café :http://www.parijsonline.nl/place-de-la-contrescarpe/

    Like

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Dank je voor de extra info, altijd leuk. Zo vullen we elkaar aan.

      Groetjes Mireille

      Like

    2. Mireille den Hartog Avatar

      Ik heb een link op mijn blog gezet van http://www.parijsonline.nl onder het artikel over de Citroën DS over Parc André Citroën.
      Leuke site trouwens.

      Gr. Mireille

      Like

  4. Docu: Paris l’éternel op TV5MONDE – Van Franse bodem Avatar

    […] Pas & Pat (de Passage & Paté van kip) Op chic zitten op een Parijs terras Het Parijse Café en Madeleines De Franse brasserie en de klassieke […]

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie op De Witte Raaf Reactie annuleren

Cover Leven in Frankrijk
Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven

Volg Van Franse bodem

Lilou in Goes Fijnste Franse restaurant van Nederland 2025
Frankrijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben

French food stories
Alles over de Franse keuken