Pâtisserie Joey Mercuur uit Amersfoort

van Franse bodem

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als ze geen pâtisserie hadden. Deze zoetigheden aan taarten en gebak zijn vaak een mooie afsluiter van een goede maaltijd. De vroegere deegmakers (pâtéiers) van Frankrijk maakten voornamelijk hartige taarten en pasteien. Toen in 1533 Catharina de Medici met Hendrik II trouwde nam ze vanuit Italië banketbakkers en koks mee naar Parijs. Die maakten ijs en vonden het soezendeeg uit. Vanaf dat moment nam het gebruik van suiker en amandelen gestaag toe en werden in 1566 de pâtissiers als afzonderlijke beroepsgroep erkend. Vandaag de dag zijn pâtissiers ware kunstenaars op het gebied van het vervaardigen van taarten, gebakjes en desserts. Degene die het vak erg goed verstaat is Joey Mercuur uit Amersfoort.

van Franse bodem

Wanneer je bij Patisserie Joey Mercuur in Amersfoort naar binnen stapt, komen de zoete geuren je tegemoet. Omringd door opgestelde en gemaakte bruidstaarten, voorraadspullen en bakringen neem ik plaatst op de plek waar anders nog te trouwen stellen hun bestelling en wensen doornemen met Joey Mercuur voor hun bruidstaart.

van Franse bodem

Want dat is hetgeen waar Joey Mercuur in gespecialiseerd is, bruidstaarten. Hij maakt deze taarten helemaal op maat, dus voor het juiste aantal gasten en de smaken van zowel het binnenwerk, de vullingen van de taart als de buitenkant naar wens van de klant. De kleuren voor de buitenversieringen worden daarna besproken en als het even kan levert Joey zelf de bruidstaart af. Hoe persoonlijk wil je het hebben?

van Franse bodem

De ouders van Joey trokken 28 jaar geleden in het pand aan de Bloemendaalsestraat 31 in Amersfoort. Zij begonnen daar een banketbakkerij annex winkel. Na het overnemen van de zaak van zijn ouders besluit Joey om alleen maar op bestelling te werken en dus de winkel te sluiten. Dit stuk van de zaak is nu een soort showroom en bespreekruimte voor de bruidstaarten. Achter deze ruimte bevindt zich de bakkerij. Daar staan onder andere een grote oven en een uitrolapparaat. Joey Mercuur heeft zo’n 6 verschillende soorten taarten, die allemaal met de hand worden afgemaakt en versierd.

van Franse bodem

De vullingen van de taarten verschillen per seizoen, zo heeft Joey Mercuur in de winter bijvoorbeeld mokkavulling die in de zomer vervangen wordt door een frisse citroenvulling. De versieringen worden zelf bedacht samen met het personeel. En de ene is nog mooier dan de andere.

van Franse bodem

Naast het feit dat het vervaardigen van bruidstaarten zijn specialiteit is, levert Joey, die een opleiding genoten heeft voor pâtissier, ook aan horeca en bedrijven. Zo had hij, op de dag dat ik daar was, een bestelling binnengekregen van een bedrijf die maar liefst 700 taartjes wilde met daarop het bedrijfslogo. Joey draait zijn hand daar niet voor om en zorgt ook nog eens dat alle taartjes door het hele land worden afgeleverd. Daarnaast levert hij gebak aan onder andere van der Valk langs de A1 in Amersfoort en levert hij ook aan zijn broer die een traiteur- en delicatessenwinkel heeft aan de Leusderweg 149 in Amersfoort.

van Franse bodem

Dus ook wanneer je geen bruidstaart wilt of hoeft te bestellen, maar wel een andere speciale gelegenheid hebt waar gebak bij aan te pas moet komen, zoals een verjaardag of geboorte, bestel dan zo’n heerlijke taart bij Joey Mercuur en ik verzeker je dat het een zeer bijzonder feestje wordt.

van Franse bodem

Pâtisserie Joey Mercuur  |  Bloemendaalseweg 31  |  3811 EP  Amersfoort  |  033 475 57 87

Meer informatie over Pâtisserie Joey Mercuur vind je op: http://www.joeymercuur.nl/

van Franse bodem

fotografie: Mireille den Hartog  |  Van Franse bodem

Eén reactie op “Pâtisserie Joey Mercuur uit Amersfoort”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: