Franse films tijdens Film by the Sea

‘Film by the Sea’ is hét internationale festival voor film en literatuur wat al voor de 17de keer plaatsvindt dit jaar. In 2015 vindt ‘Film by the Sea’ plaats van 11 t/m 20 september en ook dan zijn er weer veel bijzondere films, gasten, workshops, premières en optredens bij te wonen tijdens hét festival voor film en boek. Het festival speelt zich hoofdzakelijk af in de provincie Zeeland. Over meerdere plaatsen in de provincie Zeeland is het festival verdeeld, waardoor je bijvoorbeeld in zowel Terneuzen als Vlissingen naar de film of workshop kan.

 

logo

Voordat het festival van start gaat zijn er Franse films te zien, waaronder de nieuwe komische film ‘Papa ou Mama’, maar is ook de openingsfilm van het Filmfestival van Cannes 2015 “La tete haut’ met Catherine Deneuve te bewonderen. Daarnaast draait in het kader van de Cinepremiere er elke eerste week van de maand in 12 steden (o.a. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen en Vlissingen) een nieuwe Franse film.

Al jaren zijn er mooie Franse films te zien tijdens dit festival en om zowel de Franse film als de Franse cultuur nog extra in het zonnetje te zetten, werd er een prijs bedacht namelijk ‘La Grenouille’. De prijs voor de beste nieuwe Franstalige film op het internationale festival ‘Film by the Sea’. Een initiatief van Coeur de Zélande te Goes, onderdeel van de Alliance Française des Pays-Bas, en mede ondersteund door La Fondation de l’Alliance Française de Paris.

Achter het beeldje ‘La Grenouille’ (de kikker) zitten een aantal ideeën, waaronder dat het een dier moest zijn die met zee en met land te maken heeft (film by the sea), maar ook met de Franse cultuur, alsmede met de Nederlandse literatuur. Tevens is de kikker…een amfibie, een verwijzing naar de Franse commando’s, die aan land gingen te Vlissingen tijdens de bevrijding van Nederland in 1945. Daarnaast komt de kikker regelmatig voor in (sprookjes)films en verandert hij in een mooie prins. Het beeldje ‘La Grenouille’ is gemaakt door kunstenares Ingrid Koopman-Linssen.

La Semaine de - La Grenouille nummer 1_Pagina_06

De Franse films worden in 10 dagen tijd bekeken en beoordeeld door een vakkundige jury. Zij moeten bijvoorbeeld goede kennis en affiniteit hebbende met de Franse cultuur (en met name Franse film) en veel films bekeken hebben (zowel de klassiekers als de moderne). De films worden beoordeeld op beeld, geluid, licht, muziek, mise en scène, het verhaal, maar natuurlijk ook op de (Franse) taal. Dit jaar zal de Ambassadeur van Frankrijk, dhr. Pic, de prijsuitreiking verrichten.

Meer weten? Voor informatie over de avant premiere van de Franse films: www.filmbythesea.nl 

http://filmprijs-la-grenouille-award.webklik.nl/page/welkom

Vanaf 1 september 2015 staat het programma van het festival ‘Film by the Sea 2015’ online.

 

 

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s