Poires Tapées de Rivarennes

HPIM0302.JPG

Voor mij een totaal onbekend product van Franse bodem, deze gedroogde en vervolgens platgeslagen peren uit de Touraine. Ferry van der Vliet van het Weblog Paris FvdV tipte mij over dit unieke product. Hij bezocht de producent van deze ‘fruitige’ delicatesse en leverde ook het prachtige beeldmateriaal voor dit blogartikel. De ‘fris en fruitige’ samenwerking tussen 2 bloggers levert dit mooie blogartikel op.

HPIM0305.JPG

Poires Tapées de Rivarennes

Poires Tapées uit Rivarennes in de Touraine zijn gedroogde peren die later verwerkt worden. De bereiding van gedroogde peren begint meestal aan het eind van de zomer. De vruchten worden geschild en vervolgens gaan ze op rekken 3 dagen de houtoven in. De dan volledig ingeklonken peren, het vocht is er dan helemaal uit, worden daarna met de hand nog eens extra platgeslagen met een specifiek apparaat, de ‘platissoire’.

IMG_0190_DxO

De platte peren gaan daarna een verwarmingskamer in om vervolgens verwerkt te worden. Ze worden bijvoorbeeld gedrenkt in Loire wijn met honing en kruiden, of gekookt in suikerstroop met kaneel. Dit resulteert in een heerlijk zoet ambachtelijk product voor onder andere een lekker dessert. Ook worden de peren gepureerd tot een marmelade en zijn de Poires Tapées een heerlijk bijgerecht voor, bij onder anderen, eend en kip.

Historie Poires Tapées

Een van de weinige producenten die deze Poires Tapées nu vervaardigen, is Maison HERIN in Rivarennes. Sinds 1850 is dit plaatsje de ‘hoofdstad’ van de Poires Tapées. Voor 1850 lagen er vele wijngaarden rondom dit plaatsje, maar door een ziekte in de stokken waren de bewoners genoodzaakt de wijngaarden te rooien.

poires tapee

Om het hout van deze wijngaarden te kunnen verbranden werden er vele ovens gebouwd. Om toch in hun onderhoud te kunnen voorzien, gingen de bewoners peren drogen in die ovens. Zo ontstond de productie van de Poires Tapées en was maar liefst 1/4 van de bewoners van dit kleine gehucht werkzaam in de Poires Tapées ‘industrie’. Rivarenne is nog 1 van de weinige plaatsjes waar de productie van dit bijzondere artikel van Franse bodem gemaakt wordt.

HPIM0303.JPG

Maison Herin is gratis te bezoeken en te bezichtigen.

Er is een museum in Rivarennes waar je ook alles te weten komt over deze gedroogde en ‘platgeslagen’ peren: http://www.touraineloirevalley.com/dormir-manger-sortir/chateaux-et-patrimoine/musee-de-la-poire-tapee-rivarennes2

poires tapee

Beeldmateriaal/ fotografie: Ferry van de Vliet-Weblog Paris FvdV

poires tapee

Eén reactie op “Poires Tapées de Rivarennes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: