Hollandse kaas op Franse bodem

Wat is social media toch een mooi fenomeen. Via Facebook kwam ik in contact met Agnes Roeleveld. Zij runt nu in Frankrijk een kaaswinkel en kraam. Dit soort leuke ‘ontmoetingen’ verdienen een plaatsje op het blog. Helemaal leuk is natuurlijk de combinatie Hollandse kaas op Franse bodem.

Het verhaal

Ik ben Agnes Roeleveld, 47 jaar en woonachtig in Frankrijk, Morvan (Bourgogne) De Bourgogne is vooral bekend van zijn wijnen maar heeft een prachtig nationaal park! De Morvan, een prachtig natuurpark bekend van zijn meren, eiken en dennenbossen en de Charolaiskoeien die heerlijk vlees geven.

Hoe zijn wij hier gekomen?

Al jaren geleden begon het te kriebelen, of eigenlijk vroeger op vakantie als kind, als we langs een ruïne liepen riep ik al, hier wil ik wel wonen hoor! In 2001 gingen we voor het eerst op zoektocht. Diverse regio’s afgezocht. We zochten een leuk huis, waar best iets aangedaan mocht worden, maar waar we wel zo in moesten kunnen, want kamperen in eigen huis  wilden we niet. Verder niet al te veel grond, omdat je dat tenslotte ook nog moet onderhouden. En om elke vakantie (want in eerste instantie zochten we een vakantiehuis) alleen maar werkvakantie te hebben was ook niet de bedoeling.

eric in kraam autun

Zo ging het een aantal jaren, elke keer een andere regio, totdat we winter 2006 in de Morvan belandden. We hadden 3 huizen op het oog om te bezichtigen.

Bij het tweede huis was het eigenlijk al duidelijk. Deze moest het worden, maar dat wil je natuurlijk nog niet al te enthousiast brengen. Aan het huis moest nog wel wat worden gedaan, maar we konden er zo in, de tuin was niet te groot en het lag er prachtig op een heuvel, in een gehucht maar toch ook wel weer dicht bij een dorp met alle voorzieningen.

Eric heeft van alle huizen die we hebben bezichtigt foto’s gemaakt, zodat we thuis op ons gemak alles nog eens konden bekijken. Dat heeft zo zijn voordelen, hoewel Eric achteraf dacht dat hij het huis niet echt heeft gezien. (Gratis Tip: wissel af met fotograferen en neem vooral de tijd ook rond te kijken en indrukken op te doen.) Ik was zelf echter al meteen verkocht en dat was te zien ook. Op de foto’s van ons huis stond ik enorm te grijnzen, terwijl dat op de andere foto’s niet zo was…. (Hoezo, neutraal blijven en niet meteen laten merken wat je vindt…)

Thuis gekomen een aantal nachten erover geslapen, gepraat en de knoop doorgehakt.
En dan is het wachten tot de dag dat eindelijk die sleuteloverdracht is (tussentijds natuurlijk een hoop geregel, bankrekening openen etc,
Na de overdracht konden we dan eindelijk naar ONS huis in la douce France. Heerlijk genieten.

Na 2 jaar op en neer rijden ging het steeds meer kriebelen, heimwee naar Frankrijk in plaats van naar Nederland…..steeds vaker gingen we even op en neer. Nadenken over hoe we daar een inkomen konden genereren . Een camping of Chambre de Hôte (B&B) zagen we niet zo zitten, bovendien ons huis is daar te klein voor en verhuizen wilden we niet.

agnes Bourgogne en Bouche maart 2012

Op een dag zagen we op internet een drukkerij te koop staan, Eric is graficus en drukker van beroep dus….kijken, nadenken, rekenen en op een dag besloten! In 2009 zijn we vertrokken. Redelijk belazerd! Helaas bleek er nog al gesjoemeld met cijfers en was de Nldse makelaar niet capabel genoeg om de mankementen in het contract naar boven te halen, en helaas ons Frans op dat moment nog niet goed genoeg om de lijken uit de kast te vissen dus na 1.5 jaar de stekker eruit getrokken en met onze laatste centen en wat hulp ons huidige bedrijf over genomen van een vriend die dit was gestart in april 2009 en wegens heimwee kinderen terug ging naar Nederland. Een kraam met Hollandse kaas op de markt! Voor ons een kans die we niet wilden laten liggen want terug gaan naar NL was voor ons geen optie.

Hollandse kaas in Frankrijk, “je moet het maar durven”, zeiden velen tegen ons maar we hebben er hard voor gewerkt om Fransen kennis te laten maken met ons product!

etiket Fromagerie Champs Fleuris 2015

Vele uren werk en inmiddels een goedlopend bedrijf met een kraam (Fromagerie Champs Fleuris) op diverse markten in de Bourgogne en een winkel (l’Amuse-Bouche) in kaas en delicatessen en een goedlopende webwinkel http://www.fromageriechampsfleuris.eu waarmee we andere regio’s in Frankrijk voorzien van echte! Hollandse kaas, dus niet de vacuumverpakte industrieversie, maar Goudse kaas met keurmerk en zelfs boerenkaas met Nederlandse AOP-Logo.

En wat vooral leuk is, dat er diverse andere mensen ook op het idee zijn gekomen om kaas te gaan verkopen op de markten in Frankrijk. Geen seconde spijt dus, Buiten de Franse bureaucratie (echt erg!) en de vele uren werken die we doen genieten we met volle teugen. We zouden graag wat meer vrije tijd hebben, maar onze tijd komt nog wel! Ondanks de crisis mogen we zeker niet klagen over de groei. En feit blijft, je kunt het beste starten met een bedrijf in crisistijd, dan kun je enkel groeien als het weer beter gaat.

Inmiddels hebben we er een tweede bedrijf bij Gaufres d’Or, waarvoor we Franchisers zoeken die met de Oerhollandse Stroopwafel hun eigen bedrijf kunnen opzetten en hun leven in het buitenland waar kunnen maken. Inmiddels zitten we in Frankrijk, Italie, Duitsland, Ierland en Groot-Brittanie, Spanje en Bonaire en er kunnen nog meer landen bij.

Wij kijken na toch best een aantal tegenslagen nog steeds positief tegen onze emigratie aan. Bij ons is het altijd een vol glas (liefst met wijn) in plaats van een half lege en natuurlijk met een blokje kaas erbij !

Fromagerie Champs Fleuris | 8 Place Boucaumont | 58290 Moulins Engilbert

www.fromageriechampsfleuris.eu | www.lamuse-bouche.eu/Accueil | www.gaufresdor.com

De winkel op Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=HaT_V4dcHes

3 reacties

  1. Chapeau voor jullie doorzettingsvermogen! Ben jaloers, maar ik heb mijn tijd in Frankrijk al gehad en wellicht komt ie weer terug als ik met pensioen ga. Misschien wel met jouw stroopwafels, qui saurait?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s