Rillettes Madame Paté bij AH

Het kon niet uitblijven maar de overheerlijke rillettes van Madame Paté zijn nu ook te koop bij de Albert Heijn (AH). Zowel de AH als Madame Paté oftewel Inge Janson mogen daar trots op zijn. Nu nog de geweldige patés van Madame Paté in de vitrines van de AH ter vervanging van de smeerleverworst patés die de AH op dit moment verkoopt. De tijd zal het leren hoop ik.

Ik leerde Madame Paté begin 2015 kennen. Een stukje in het AD wekte mijn aandacht. Ten eerste maakte ze een mooi Frans product, patés en ten tweede woonde ze op steenworp afstand van mij namelijk in Amersfoort. Een afspraak was snel gemaakt en de ontmoeting vond plaatst bij haar thuis.

van Franse boderm

Na een kleine privé introductie van wie ben je, wat doe je enz vertelde ze dat ze de dochter was van (oud)slager Janson uit Heusden. Grappig feit is dat mijn tante jaren in Heusden heeft gewoond en altijd haar vlees, worsten en patés, bij slagerij Janson haalde en dat mijn moeder ooit eens een cursus paté bakken bij slager Janson heeft gevolgd. Er was een soort band zeg maar. Op de keukentafel stond al die tijd al een klein wit zakje mij aan te kijken.

van Franse bodem

In dat zakje zit een nog niet afgebakken paté met beschrijving en glazuur om het geheel mooi af te maken. Erg leuk en apart om cadeau te geven. Doordat je hem nog zelf moet afbakken krijg je het gevoel dat je de paté zelf een klein beetje hebt gemaakt. Ik mag dit zakje in ontvangst nemen terwijl ik de al afgebakken patés te proeven krijg. De paté de canard is werkelijk heerlijk, lekker grof en vol van smaak.

van Franse bodem

Inge Janson is enthousiast en gedreven en wil graag haar vakkennis op het gebied van paté bakken overbrengen. Ze houdt van grove pure patés met niet al te veel kruiden. Deze gebruikt ze zowel gedroogd als vers, zoals hele peperkorrels en stukjes pistachenoten. Verder houdt ze er van om structuur te voelen wanneer je door een paté snijdt.

img_2367

Ze heeft het vak uiteraard geleerd van haar vader, die zo’n 14 verschillende paté-recepten in huis heeft. Een aantal daarvan gebruikt Inge en geeft daar haar eigen draai aan waarbij de verhoudingen wel altijd gelijk blijven. Deze zijn namelijk erg belangrijk voor het maken van een paté en bestaat uit 1/3 deel vet, 1/3 deel lever en 1/3 deel mager vlees voeg daar nog wat kruiden aan toe en je zit altijd goed. Deze verhoudingen gebruikt Inge bij zowel de kleine als grote patés, die ze onder andere aan horeca levert.

van Franse bodem

Ik krijg na het gesprek naast een afgebakken en on-afgebakken paté rillettes mee naar huis. Deze laatste is bereid door haar vader en heeft zelfs een gouden medaille gewonnen in Frankrijk. En deze is nu dus te koop bij de AH!!!

van Franse bodem

De rillettes is gemaakt van langdradig varkensvlees, dat langzaam en lang gesmoord wordt. Daardoor krijg je de kenmerkende draadjesstructuur en de smeuïgheid. Het is zeg maar het draadjesvlees dat we kennen van het rund, maar dan van het varken. Hij is zacht, minder vet en bevat minder zout. Hij smaakt werkelijk verrukkelijk met een stukje grof brood.

Alle patés van Inge zijn op een klassieke Franse wijze bereid en kunnen samen met de rillettes een onderdeel zijn van het kerstmenu bijvoorbeeld als voorafje. Met een paar kleine augurkjes, vers brood en een beetje roomboter zet je iets geweldigs op tafel. Madame Paté heeft (nog) geen winkel, maar doet de verkoop via markten en haar website. Bon appétit!

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s