Het oesterdorp Le Canon aan het Bassin van Arcachon

In het departement Gironde ligt het Bassin van Arcachon. Een binnenzee met een oppervlakte van 250 km2. Het staat in een open verbinding met de Atlantische Oceaan. De dorpen rond het Bassin zijn beroemd om de oesterkwekerijen. Een van die dorpjes is Le Canon. Het ontleend zijn naam aan het kanon uit 1799, dat prominent voor het gemeentehuis staat te pronken.

De weg door het lintdorpje Le Canon, aan het Bassin van Arcachon, voert je naar Cap Ferret, een luxueuze badplaats. Aan de ene kant van de weg, in de duinen, staan prachtige villa’s en aan de andere kant, de bassin-kant, staan de typisch voor deze omgeving houten hutjes, waar zich de oesterkwekerijen bevinden. Soms goed onderhouden, maar vele ook niet, wat wel weer een speciale charme en sfeer geeft.

In veel van die hutjes, pal aan het bassin, kan je oesters kopen en ook proeven. Met uitzicht over het bassin is dat zeker geen straf, helemaal niet als dan ook nog eens de zon schijnt. Met een overheerlijk glas witte wijn erbij, voel je je even als God in Frankrijk.

Sommige oesterhutjes zijn heuze hotspots, mede door het feit dat je een geweldig uitzicht hebt op het Dune du Pilat, het hoogste duin van Europa, wat aan de overkant van het bassin ligt.

Vanuit Le Canon kan je boottochten maken met de pinasse, een traditionele boot met platte bodem. Op 15 augustus viert het dorp zijn jaarlijkse oesterfeest, dat afgesloten wordt met een fantastisch vuurwerk.

Meer informatie (in het frans) op: https://www.lege-capferret.com/presqu-ile/le-canon

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s