Franse bedrijfsbezoek als toeristisch uitstapje in de lift

Vorig jaar publiceerde Van Franse bodem al een artikel over het bezoeken van Franse bedrijven in Frankrijk tijdens bijvoorbeeld de vakantie aldaar. Nu is er een officiële website entrepriseetdecouverte.fr met bedrijven als de vliegtuigbouwer Airbus in Toulouse, parfummaker Fragonard in Grasse, La Monnaie (de rijksmunt) in Parijs en de porseleinfabrieken in Limoges. Deze bedrijven maken deel uit van de ‘France Savoir-Faire d’Excellence’ en ontvangen tussen de 20.000 en de 500.000 toeristische bezoekers per jaar.

Manufacture nationale de la tapisserie de Beauvais
Manufacture nationale de la tapisserie de Beauvais

Het Franse bedrijfsbezoek als toeristisch uitstapje zit in de lift

Frankrijk staat over de hele wereld bekend om zijn levenskunst oftewel savoir-vivre. Maar de Franse savoir-faire krijgt ook steeds meer bekendheid: in 2018 stapten 15 miljoen toeristen over de drempel van een werkplaats, atelier of fabriek om zich te verdiepen in het vakmanschap en de specifieke knowhow van het Franse bedrijfsleven. Hierbij kiezen Aziatische toeristen vaak voor sectoren als mode, cosmetica en luxe levensmiddelen, terwijl de Europeanen graag rondkijken in ambachtelijke bedrijven, de energiesector, de zware industrie en – uiteraard! – ook bij producenten van wijn en sterke drank.

© FRAGONARD_FABRIQUE_FLEURS.jpg
© FRAGONARD FABRIQUE FLEURS

Van vliegtuigbouwers tot parfummakers
Tot de drukstbezochte Franse bedrijven horen vliegtuigbouwer Airbus in Toulouse, parfummaker Fragonard in Grasse, La Monnaie (de rijksmunt) in Parijs en de porseleinfabrieken in Limoges. Maar ook een bedrijf als la manufacture Bohin – het laatste Franse adres waar nog op de ouderwetse manier naalden en spelden worden gefabriceerd – en likeurfabriek Cointreau zijn mooie voorbeelden van Franse savoir-faire.

Confiserie du Roy René ©FXE Emery.JPG
Confiserie du Roy René ©FXE Emery

Soms honderdduizenden toeristen over de vloer
Om dit relevante en groeiende type toerisme zo goed mogelijk te organiseren en te promoten, zijn inmiddels al meer dan honderd bedrijven aangesloten bij het nieuwe merk ‘France Savoir-Faire d’Excellence’ waarmee de Franse overheid en Atout-France het bedrijfsleven ondersteunen. Deze – eerste – honderd ondernemingen ontvangen ieder nu al tussen de 20.000 en de 500.000 toeristische bezoekers per jaar.

© Savonnerie_Marius_Fabre_© Photo_AgenceCaméléon_2012 (6)
© Savonnerie Marius Fabre © Photo AgenceCaméléon 2012

Meertaligheid essentieel
De bedoeling is dat binnen enkele jaren zeker 250 bedrijven aangesloten zullen zijn bij het toeristische collectief. Om een vermelding te krijgen op de website entrepriseetdecouverte.fr en in de bijbehorende catalogus moeten bedrijven aan een aantal duidelijke criteria voldoen. Zo moeten ze capabel zijn om internationale toeristen in meerdere talen te ontvangen en moeten de bedrijfsbezoeken authentiek, menselijk en interessant zijn, met een hoog cultureel gehalte. De komende jaren zal steeds meer promotie worden gemaakt voor het Franse bedrijfstoerisme.

Kijk voor meer informatie op: www.entrepriseetdecouverte.fr

2 reacties op ‘Franse bedrijfsbezoek als toeristisch uitstapje in de lift

  1. Wat leuk om dit te lezen Mireille! Persoonlijk vinden wij het altijd leuk om zoiets te bezoeken tijdens de vakantie, zoals vorig jaar tijdens de kerstperiode in Reims een van de champagne kelders. De fabriek van de beroemde biscuit Rose van Reims was toen helaas al volgeboekt. Deze kerst in Mulhouse hadden we graag de DMC garen fabriek bezocht, maar helaas waren er geen rondleidingen. Onze ervaring is dan ook wel dat sommige firma’s op tijd geboekt moeten worden.
    Altijd boeiend om te zien hoe iets tot stand komt! Dank weer voor dit leuke bericht en de link naar site waar veel terug te vinden is!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s