Van schipperstrui naar tijdloos kledingstuk

van Franse bodem

Het is nog lang geen zomer, maar ik zie ze al weer in vele winkels hangen, de bretonse streepjes truien, vesten, shirts of bloesjes. De Franse kledingstijl staat voor klassiek en is vaak tijdloos. De Bretonse streep verwerkt in een kledingstuk is daar een goed voorbeeld van. Elke zomer komt hij wel weer terug in allerlei kleuren of in de traditionele blauw-wit variant. Een absolute must-have. Voor mij staat de Bretonse streep symbool voor vakantie, strand, zee en de geur van zilte zeelucht.

Eén van mijn eerste blogs ging over de Bretonse streep. Later heb ik daar nog een up to date versie achteraan geschreven. Vanwege mijn eerbetoon aan de Bretonse streep nogmaals een blogartikel over deze geweldige klassieker. Ook om te laten zien dat veel dingen steeds weer terug komen in het modebeeld en dat dat ook het geval is wat betreft mijn blogartikelen. Deze zijn vaak tijdloos, authentiek, traditioneel en kunnen dus steeds weer herlezen worden.

van Franse bodem

De Bretonse streep

De Bretonse strepen zijn altijd horizontaal en refereren onder andere naar de band met de zee en de golven van de zee. Daarnaast stak het gestreepte shirt goed af tegen het water waardoor zeelieden die overboord geslagen waren goed zichtbaar waren. Het Bretonse streepjes shirt werd in 1858 officieel toegevoegd aan het Franse zeemansuniform.

Het traditionele Bretonse streepjes shirt stamt uit de tijd van Napoleon. Deze bestaat namelijk uit 21 blauwe en witte strepen. Deze strepen verwijzen naar de overwinningen van Napoleon.

foto

De vissers aan de Bretonse kust nemen het blauw-witte streepjes shirt over als werkkleding en noemen het liefkozend “Marinière” tot een vrouw met een buitengewoon gevoel voor trends het verandert in mode. In de jaren dertig bezocht Coco Chanel tijdens een vakantie de kleine kustplaatsen van Bretagne en ontdekte bij toeval het gestreepte shirt van  de lokale vissers en zeelieden.

IMG_3408

Ze neemt het Bretonse streepje op in haar collectie en sindsdien is het een klassieker die elk seizoen in nieuwe vormen en kleurcombinaties weer terug komt, in zowel de collectie van Chanel als bij menig ander modecreateur. Van schipperstrui tot klassieker, de Bretonse streep is gewoon niet meer weg te denken en hangt denk ik bij menig vrouw in de kast.

 

 

Beeldmateriaal: Côte Ouest, Van Franse bodem

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie op “Van schipperstrui naar tijdloos kledingstuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s