De Franse fotograaf Willy Ronis

Waar je nieuwsgierigheid wel niet toe kan leiden. Ik was afgelopen vakantie op doorreis via de prachtige stad Tours. Toen ik de stad binnenreed zag ik langs de boulevard allemaal banieren hangen met daarop oude foto’s en de naam Willy Ronis. Voor mij totaal onbekend. En toch sprak het mij aan en wilde ik weten wie en wat het was. Ik noteerde de naam Willy Ronis in mijn telefoon en ’s avonds in het chambre d’hotes ging ik op onderzoek uit via het internet. En zo kwam ik er achter dat Willy Ronis (1910-2009) een zeer bekende en beroemde Franse fotograaf was. Hij fotografeerde vooral het dagelijks leven en voornamelijk in Parijs.

ronis-bastille-paris-1957.jpg

Geboren als zoon van Joodse immigranten wilde Willy net als zijn moeder graag muzikant worden. Maar door de ziekte van zijn vader was Ronis gedwongen diens fotozaak in Parijs te gaan bestieren. Willy raakte geïnspireerd door bekende fotografen van die tijd en toen in 1936 zijn vader overleed verkocht hij de fotozaak en ging aan de slag als freelance fotograaf. Hij ontmoete bekende fotografen  zoals Robert Capa en stond als eerste fransman met zijn werk in het Amerikaanse magazine Life. Hij ging lesgeven en ontving menig  award voor zijn werk. In 2009 stierf hij, net geen 100 geworden.

ronis-le-petit-parisien-1952.jpg

Zijn mooie werk is nog tot 29 oktober 2017 te zien in Tours.

CHÂTEAU DE TOURS | 25 avenue André Malraux | Tours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s