Yves & Catherine: Une histoire d’amour te zien in Delden

Yves Saint Laurent en Catherine Deneuve zijn twee grootheden/ iconen van Franse bodem. De ene was top in de haute couture en de andere schittert nog steeds in menig film in Frankrijk en spat nog steeds ondanks haar leeftijd van het doek.

Vanaf 8 september zijn deze twee iconen verenigd in de tentoonstelling Yves & Catherine: Une historie d’amour. Te zien in het Museum No Hero in Delden bij Hengelo. Op de tentoonstelling zie je de haute couture die Yves Saint Laurent in de jaren ’80 en ’90 speciaal ontwierp voor de Catherine Deneuve. Avondjaponnen, mantelpakjes, jasjes, jassen en (cocktail)jurken die de wereldberoemde Franse actrice droeg tijdens festivals, gala’s en prijsuitreikingen.  De stukken komen onder andere van het Tassenmuseum Hendrikje, Modemuseum Hasselt en het Rijksmuseum. 

Schermafbeelding 2019-07-02 om 22.09.02

De creaties, in zijde, satijn, crêpe, damast, wol, leer, fluweel en katoen zijn allen van de hand van de in 2008 overleden Yves Saint Laurent. Eén van de topstukken is een ‘tailleur de soir’ bedrukt met een print van bougainville-bloemen en gedragen tijdens de Amerikaanse Golden Globes-ceremonie in 1993. De film Indochine waar Deneuve de hoofdrol in speelde ontving tijdens deze ceremonie de prijs van beste niet-Engelstalige inzending.

Schermafbeelding 2019-07-02 om 22.08.45

Een lange avondjapon van ‘Neptunus-blauwe’ mousseline met grote strik werd door de Française gedragen tijdens het 50-jarig jubileum van het Festival van Cannes in 1997. Maar ook het ‘gewone’ frambooskleurige linnen mantelpak draagt onmiskenbaar de handtekening van de ‘meester’ Yves Saint Laurent voor zijn muze Catherine Deneuve.

Schermafbeelding 2019-07-02 om 22.08.58

In 1965 ontwerpt Yves Saint Laurent de Mondriaan-jurk, in dat jaar ontmoetten
Yves Saint Laurent en Deneuve elkaar voor het eerst. De Franse actrice zou worden voorgesteld aan de Britse Queen Elisabeth en Deneuve’s echtgenoot stelde voor dat zijn vrouw zich voor die gelegenheid zou kleden in een avondjapon van Saint Laurent.
Een levenslange vriendschap was het gevolg waarbij hij talloze outfits voor
Deneuve zou ontwerpen. Eind januari 2019 bracht de actrice 129 van YSL’s creaties onder de hamer bij Christie’s Parijs op een veiling die veel publiciteit opleverde én meer dan een miljoen euro.

De tentoonstelling is te zien vanaf 8 september tot en met 5 januari 2020 in het Museum No Hero, Hengelosestraat 2/4, Delden, museumnohero.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s