De geheimen van de (Franse)geschiedenis

Nog vier dinsdagen kan er genoten worden van het programma Secrets D’ Histoire op TV5 MONDE om 18.40 uur. Alle afleveringen zijn Nederlands ondertiteld.

Kijk en kom meer te weten over het leven van o.a. Jean de la Fontaine en Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Napoleon. Beide invloedrijk of veracht. 

Schermafbeelding 2019-10-26 om 20.01.14

JOSÉPHINE, l’atout incroyable de Napoléon, dinsdag 29 oktober, 18.40 uur

De bijzondere levensloop van Joséphine, de eerste vrouw van Napoleon, de vrouw van wie hij echt gehouden heeft, die hij tot keizerin gekroond heeft en vervolgens heeft verstoten. Toch blijft hij zijn hele leven lang een onverbrekelijke band met haar houden.

josephine

JEAN DE LA FONTAINE, l’homme à fables, dinsdag 5 november, 18.40 uur

Hij is een monument binnen de literatuur. Mondain en dromer, Parijzenaar en provinciaal, geleerd maar toegankelijk, liefhebber van genoegens en oprecht gelovig, La Fontaine leeft zoals hij dat wil: een vrij mens. Een allesbepalende ontmoeting is die met Nicolas Fouquet, hoofd financiën van Lodewijk XIV.

BLANCHE DE CASTILLE, la reine mère a du caractère, dinsdag 12 november, 18.40 uur

Blanca van Castilië was niet alleen een bijzonder gelovige regentes, hoewel het eeuwige leven van haar gekroonde zoon Lodewijk IX een obsessie voor haar was. Deze vrouw met een uitzonderlijke persoonlijkheid domineert de 13e eeuw.

PEDRO II, le dernier empereur du Brésil, dinsdag 19 november, 18.40 uur

Pedro II was een verlegen, onopvallende man, maar ook een moderne, humanistische vorst die zich inzette voor het afschaffen van de slavernij. Van de gouden bibliotheken inRio de Janeiro tot het keizerlijk paleis in Petrópolis kijkt Stéphane Bern terug op zijn leven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: