Uitreiking Fijnste Franse restaurant met de eretitel World’s French Restaurant

Fijnste Franse restaurant

Begin juni plopte de uitnodiging om bij de uitreiking te zijn van het Fijnste Franse restaurant in Nederland op in mijn mailbox. Altijd een zeer mooie en leuke bijeenkomst in het Hilton in Amsterdam. Want ja bij de uitreiking van het Fijnste Franse restaurant van Nederland hoort een lekker hapje en een drankje en dat is er dan ook. Helaas moet ik dit jaar verstek laten gaan maar er is dit jaar een leuk nieuwtje namelijk dat het Fijnste Franse Restaurant van Nederland ook de eretitel World’s French Restaurant krijgt.

Op maandagavond 4 juli 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt en krijgt deze dus niet alleen de titel het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2022 maar ook als eerste Nederlands restaurant de eretitel World’s French Restaurant.

De Franse ambassadeur Z.Exc. Luis Vassy reikt in het Amsterdamse Hilton Hotel uit naam van de Franse staat en l’Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) de plaquette met het erelabel uit.

Het label is bedoeld voor francofiele restauranthouders buiten Frankrijk die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten. Sinds 2017 beloont de AFMR restaurants in Frankrijk die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen met het kwaliteitslabel Maître Restaurateur. Eind 2021 besloot de AFMR om het label ook te introduceren in andere landen onder de naam World’s French Restaurant. De eretitel is – samen met het label Maître Restaurateur – de enige titel voor restaurants die de Franse staat erkent. De titel wordt afgegeven voor een periode van 4 jaar, met kans op verlenging.


De criteria die de AFMR hanteert, zijn dezelfde die in acht worden genomen door het magazine Leven in Frankrijk, organisator van de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant. De keuze om de winnaar van de professionele vakjury te belonen met deze eretitel was dan ook snel gemaakt. Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, is verheugd met deze officiële erkenning van de AFMR en de Franse staat. “Het is dit jaar de tiende keer dat wij deze verkiezing organiseren. Onze inspanningen om de Franse gastronomie in Nederland te toetsen én te waarderen zijn niet onopgemerkt gebleven. Het is een grote eer voor ons én voor het winnende restaurant.”

De vakjury
De vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd en culinair journalist), Alain Caron (Franse chef-kok met vier restaurants in Amsterdam en televisiepresentator), Jacques Hermus (culinair journalist) en hoofdredacteur Cathelijne van Vliet, stellen op basis van hun eigen ervaringen én de suggesties van lezers van het magazine Leven in Frankrijk een shortlist van 10 genomineerde restaurants op. De winnaar krijgt naast een plaquette ook een uitgebreide reportage in het magazine.

De genomineerde restaurants
Veel van de de restaurants die in 2022 genomineerd zijn voor de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant staan op dit blog beschreven als Franse hotspot, en ze maken nu dus kans op de eretitel World’s French Restaurant,

(in alfabetische volgorde):
Auberge Jean & Marie, Amsterdam (zij zijn al vaker genomineerd)
Brasserie Bellevue, Eindhoven
Bistro Bonjour, Amsterdam
Bistrot du Bac, Rotterdam
Bouchon D’en Face, Maastricht
Florent, Utrecht
Le Hollandais, Amsterdam
Louise Petit, Rotterdam
Marie, Amersfoort
Villa Coucou, Den Haag

Van Franse bodem heeft ook een lijst samengesteld van Franse restaurants in Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s