Het anijssnoepje uit Flavigny

Wie kent ze niet, de ovale blikjes met een afbeelding erop van een herder en een herderinnetje. In het blikje zitten de anijssnoepjes die gemaakt worden in Flavigny in de Bourgogne streek, dit plaatsje fungeert als achtergrond op de afbeelding van het verliefde stelletje.van Franse bodem

In eerste instantie zitten de anijssnoepjes verpakt in een kartonnen doosje, maar wanneer Meneer Troubat, de producent sinds 1923 van dit kleine anijssnoepje, besluit om het in een ovale blikje te gaan verkopen, krijgt het snoepje meer bekendheid en wordt het wereldberoemd. Daarnaast plaatst hij als eerste automaten in de Parijse Metro, zodat reizigers elk moment van de dag een blikje anijssnoepjes kunnen “trekken”. van Franse bodem

Uit oude stukken blijkt dat het snoepje er al was in 1591, hoge gasten uit het naburige stadje Semur kregen de snoepjes namelijk cadeau. In eerste instantie werd anijs gezien als geneesmiddel, maar toen in 1632 monniken zich in Flavigny vestigde, maakten ze van het anijs een snoepje. Ze voorzagen het groene anijs van een suikerlaagje en aromatiseerde dat met rozen- en oranjebloesemwater. Helaas werd het oude klooster in de tijd van de Franse Revolutie vernietigd, maar de dorpsbewoners gingen in de ruïnes van het klooster door met het produceren van de anijssnoepjes. Het recept van toen fungeert nog steeds voor de anijssnoepjes van nu.

 

van Franse bodem

Tegenwoordig gaat de productie van de anijssnoepjes een stuk sneller dan vroeger. De snoepjes ontstaan door de anijszaadjes steeds te voorzien van een laagje suikersiroop. Deze moet dan drogen alvorens de volgende laag er overheen kan. Denk aan het vervaardigen van kaarsen, zoals dat vroeger ging. Door deze methode duurde het wel zes maanden voordat het snoepje dan zijn juiste grootte had verworven. Daardoor was het snoepje duur en schaars.

van Franse bodem

In het midden van de 19e eeuw werden de anijssnoepjes goedkoper, doordat de suikersiroop vervangen werd door rietsuiker en doordat er sneller geproduceerd kon worden door de ontwikkeling van een machine dat dragees kon vervaardigen. Tegenwoordig komen er zo’n 250 ton anijssnoepjes ‘van de band’. Ieder snoepje weegt precies één gram en verkrijgbaar in vele smaken zoals viooltjes, citroen, munt, drop, roos, kaneel en vanille. Vele blikjes van dit Frankrijks oudste commerciële product gaan jaarlijks over de toonbank over de hele wereld. Een werelds product van Franse bodem.

van Franse bodem

Meer weten over deze lekkere anijssnoepjes: http://www.anis-flavigny.com/

5 reacties op “Het anijssnoepje uit Flavigny”

  1. […] hier nog steeds gemaakt en dat is natuurlijk wel weer lollig. De blog Van Franse Bodem heeft een leuk artikel geschreven over de geschiedenis over dit […]

    Like

  2. Otto van Lynden Avatar
    Otto van Lynden

    Heel bijzonder, wat goed dat je dit op je site zet Mireille.
    In Nederland kun je nauwelijks nog anijs kopen, Frankrijk blijft een eindeloos land met een unieke cultuur die d.m.v. jouw site zich bij ons helemaal kan uiten.
    Je te remercie, disons on te remercie mille fois .

    Like

  3. Kathleen Avatar

    Ik heb altijd zo’n doosje in mijn handtas zitten:-)

    Like

  4. Les Goûts de France groeit gestaag – van Franse bodem Avatar

    […] is, dat ze steeds aan het vernieuwen zijn, dus het kan zo maar zijn dat ze volgend jaar de bekende anijssnoepjes van Flavigny in de collectie hebben. Helaas heeft Les Goûts de France geen winkel, maar wie weet misschien komt […]

    Like

  5. Filmpje Anis de Flavigny – Van Franse bodem Avatar

    […] In 2014 begon ik met de website Van Franse bodem en beschreef ik allerlei mooie Franse producten uit La Douce France. Tegenwoordig is de website het Franse platform in Nederland met alles wat er op Frans gebied gebeurt van Franse hotspots tot aan tentoonstellingen van Franse kunstenaars. Maar wat leuk blijft is het delen van allerlei leuke filmpjes over onder andere het maken van Laguiole- en Opinelmessen, Aigle regelaarzen, de Bretonse streepjes trui en nog veel meer. Voor nu Anis de Flavigny […]

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie op Filmpje Anis de Flavigny – Van Franse bodem Reactie annuleren

Cover Leven in Frankrijk
Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven

Volg Van Franse bodem

Lilou in Goes Fijnste Franse restaurant van Nederland 2025
Frankrijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben

French food stories
Alles over de Franse keuken