Als sardines in een blikje!

Loop een Franse supermarkt binnen, ga naar de food afdeling en één van de gangpaden staat vast vol met blikjes. Kleine platte blikjes, waar onder andere sardines, tonijn en makreel in zitten verpakt. In Nederland kennen we dat niet zo en halen we eigenlijk een beetje ons neus op voor ingeblikte vis, maar in Frankrijk is het heel gewoon en wordt vaak tijdens de lunch of picknick menig blikje opengetrokken. Samen met een goed glas wijn en een stuk stokbrood is dat een prima lunch.

 

In 1784 was er een banketbakker in Parijs, Nicolas Appert. Hij ontwikkelde een techniek om voedsel langer houdbaar te houden. Hij perfectioneerde zijn methode en in 1802 opende hij een conservenfabriek in Massy. Het voedsel wordt dan nog bereid in potten en flessen. Helaas legt hij geen patent op zijn uitvinding, waardoor in 1810 Joseph Colin  zijn uitvinding gebruikt. Hij combineert namelijk de Engelse uitvinding van het vervaardigen van blik met de methode van het inmaken van voedsel. Joseph Colin komt uit Nantes en het is daarom dat het inblikken van sardines een echte “Bretonse uitvinding” zou zijn. Daarnaast speelt natuurlijk de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan een belangrijke rol. De lokale vissers kregen het druk met al die conservenfabrieken in de Bretagne, er waren er in 1880 meer dan 132. Er ontstond een gigantische industrie rondom de sardine, die trouwens de eerste vis was die industrieel werd ingeblikt!

Het visseizoen voor sardines vindt plaats tussen juni en oktober. Op korte afstand van de haven wordt er gevist op de sardines. De vissers kunnen daarom snel na hun vangst weer terugkeren naar de haven. De inkopers van de sardines kunnen dus voor een mooie prijs de verste sardines inkopen, die vervolgens vrij snel verwerkt worden en ingeblikt.  De sardines worden vervolgens in de fabriek verwerkt, onthoofd, ontdaan van ingewanden, gewassen en ondergedompeld in een pekelbad. Daarna worden ze gedroogd, bij voorkeur buiten, om vervolgens ondergedompeld in bijvoorbeeld olijfolie gebakken te worden. Daarna gaan ze in het blikje, deze worden nog gesteriliseerd en klaar zijn de sardines voor de verkoop.
eadd6c33b03540e72c2460fb2b7733c3f110653a_femme-penn-sardin_usine_795x499Traditioneel is het proces zoals hierboven beschreven van oudsher vrouwenwerk, meestal waren het de vrouwen van vissers die werkzaam waren in de conservenfabrieken. De vrouwelijk arbeiders droegen meestal een kap op het hoofd, de kap Bouzec. Het nadeel van deze kap was dat er nogal grote “vleugels” aan zaten die het werk belemmerden. De grootte van de vleugels werd kleiner gemaakt en deze kap kreeg de naam Penn-Sardin”. De arbeidsomstandigheden van de vrouwen waren zwaar en ze moesten lange en vele uren maken in de fabriek
penn1
In 1902 ontstaat er de grote sardine crisis“in de Bretagne streek, waarvan de conservenindustrie nooit helemaal zal herstellen, er komen concurrerende landen als Spanje en Portugal op, die ook sardines gaan inblikken. De fabrieken worden gedwongen om ook andere soorten vis te gaan inblikken zoals tonijn, makreel en haring. 
sardine-millesime-2013Het sardientje in blik, tegenwoordig iets gewoons, al proberen vele leveranciers van de sardientjes in blik iets bijzonders te maken. De commercie heeft namelijk de buitenkant het blikje ontdekt. Sommige leveranciers laten daar de mooiste kunstwerken op afbeelden. Daarin zijn ook vaak de speciale Millésime sardientjes ‘verpakt’. Deze sardientjes rijpen na het hierboven beschreven proces in een kelder en gaan na 6 maanden pas in de verkoop. Ze kunnen tot 10 jaar bewaard blijven en worden elke jaar lekkerder. Niet goedkoop deze Millésime, maar dan heb je ook wel iets heel speciaals, want deze Millésime smaken verrukkelijk! Via http://www.laperledesdieux.nl kun je ze in Nederland bestellen.
 

2 reacties op ‘Als sardines in een blikje!

Laat een reactie achter op Stoppen met bloggen? Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s