Loop een Franse supermarkt binnen, ga naar de food afdeling en één van de gangpaden staat vast vol met blikjes. Kleine platte blikjes, waar onder andere sardines, tonijn en makreel in zitten verpakt. In Nederland kennen we dat niet zo en halen we eigenlijk een beetje ons neus op voor ingeblikte vis, maar in Frankrijk is het heel gewoon en wordt vaak tijdens de lunch of picknick menig blikje opengetrokken. Samen met een goed glas wijn en een stuk stokbrood is dat een prima lunch.
In 1784 was er een banketbakker in Parijs, Nicolas Appert. Hij ontwikkelde een techniek om voedsel langer houdbaar te houden. Hij perfectioneerde zijn methode en in 1802 opende hij een conservenfabriek in Massy. Het voedsel wordt dan nog bereid in potten en flessen. Helaas legt hij geen patent op zijn uitvinding, waardoor in 1810 Joseph Colin zijn uitvinding gebruikt. Hij combineert namelijk de Engelse uitvinding van het vervaardigen van blik met de methode van het inmaken van voedsel. Joseph Colin komt uit Nantes en het is daarom dat het inblikken van sardines een echte “Bretonse uitvinding” zou zijn. Daarnaast speelt natuurlijk de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan een belangrijke rol. De lokale vissers kregen het druk met al die conservenfabrieken in de Bretagne, er waren er in 1880 meer dan 132. Er ontstond een gigantische industrie rondom de sardine, die trouwens de eerste vis was die industrieel werd ingeblikt!


2 reacties op ‘Als sardines in een blikje!’