Prints in Parijs 1900 in het Van Gogh Museum Amsterdam

Rond 1900 was Parijs een broedplaats van kunst, cultuur en design. Veel, met name jonge, vooruitstrevende kunstenaars, trokken naar de lichtstad om hun kunsten te laten zien en te delen met de bevolking. Henri de Toulouse-Lautrec was zo’n vooruitstrevend kunstenaar. Hij wist als geen ander het moderne Parijse leven te verbeelden. Hij deed dat in allerlei media en voor allerlei soorten consumenten.

vangoghmuseum-p0914N1996-800

In die tijd was de etstechniek en de lithografie erg in trek. Dit zag je terug door heel de stad, met name op boulevards en in volkse cafés. Deze hingen vol met prenten en affiches. Veel van deze kleurrijke afbeeldingen zijn wereldberoemd geworden, zoals Le Chat Noir en Le Moulin Rouge. Sommige kunstenaars maakten naast populaire affiches ook prenten in zeldzame drukken, die gretig werden bewonderd door privéverzamelaars uit de elite en alleen te zien waren in exclusieve galeries.

vangoghmuseum-p0992V2000-800

De tentoonstelling Prints in Paris 1900 in het Van Gogh Museum in Amsterdam brengt beide werelden opnieuw tot leven en geeft een uniek en levendig beeld van het opwindende Parijse culturele leven. Tot 11 juni van dit jaar kan je ruim 250 toonaangevende prenten  eenmalig gaan zien en ben je even terug in het Parijs van 1900.

vangoghmuseum-p2468V2005-800

Meer informatie op: http://www.vangoghmuseum.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s