Een onverwachte ontmoeting in Bordeaux bij Musée Mer Marine

Al een tijdje zat het in mijn achterhoofd, het nieuwe museum in Bordeaux, een museum over het water met de mooie naam ‘Musée Mer Marine’. Ik had er al de nodige informatie over opgezocht en vooral het plaatje van hoe het museum er uit zou komen te zien, sprak mij erg aan. De architectuur was net als die van La Cité du Vin, weer van een bepaalde klasse die helemaal thuis hoort in het nieuwe, hippe en moderne Bordeaux.

 

Ook de omgeving waar het museum komt te staan begrijp ik helemaal, in de buurt van de oude haven en op steenworp afstand van het museum La Cité du Vin. Twee musea die een enorme aantrekkingskracht hebben op toeristen. Als daar dan ook nog eens een fantastische foodhal, Les Halles des Bacalan tussen in ligt, is het plaatje compleet.

Gewapend met mijn fototoestel ging ik eens kijken bij dat nieuwe fenomeen. Ik had begrepen uit de media, dat het museum begin juni open gaat. Gezien de timing van mijn bezoek, hadden ze dus nog een kleine maand voor de opening. In mijn veronderstelling moest het dus bijna klaar zijn. Ik zou daar dus mooie beelden van kunnen schieten dacht ik. We parkeerde de auto en bekeken de omgeving. Dit stuk havengebied is duidelijk in ontwikkeling. Overal kranen, half afgebouwde appartementencomplexen en wegen die nog niet klaar zijn.

Via een smal straatje liepen we opeens tegen het gebouw, wat het museum moest worden, aan. Het was nou niet bepaald datgene wat ik er van verwacht had. Ik zag een gebouw dat totaal nog niet af was. Als ze de bewuste datum dat ze het gebouw wilden openen wilden halen, moest er nog aardig wat werk verzet worden. We lummelden wat bij het gebouw toen er opeens twee mannen op ons afkwamen.

Wij vroegen beleefd of dit het Musée de la Mer was en kregen daar een bevestigend antwoord op. De bevestiging kwam van de stichter/oprichter zelf, namelijk Nobert Fradin. Ik stond daar dus oog in oog met de eigenaar van dit museum. Na een korte intro van wie wij waren en wat we hier eigenlijk deden, nam hij ons mee het gebouw in. Zonder persoonlijke beveiligingsmiddelen (ondenkbaar in Nederland), liepen we hem achterna, het nog onvoltooide pand in.

We kwamen in de ruimte van de permanente expositie en via een smalle trap kwamen we op de eerste verdieping. Hier is een grote ruimte waar wisselende exposities te zien zullen zijn. Zo ook vanaf 15 juni a.s., als daar de eerste expositie van het museum te zien zal zijn, namelijk een grote Claude Monet tentoonstelling. De werken, ongeveer 41 schilderijen, 13 tekeningen en objecten, zijn in bruikleen van het Marmottan Monet Museum. Tot 26 augustus hangen o.a. de waterlelies en de Kathedraal van Rouen in het Musee de la Mer in Bordeaux.

Tijdens de rondleiding liet hij de verschillende stromingen, niveaus en plateaus zien, maar voor mij was dat nu wat onduidelijk. Wat ik wel zag, was dat er golven in het plafond zaten en dat de gaten in de buitenmuur, waar heel mooi het licht doorkwam, mij deden denken aan luchtbellen wanneer je onder water bent. Verder zag ik toch vooral nog een geraamte van een gebouw.

Norbert Fradin vertelde dat 15 juni de grote opening is en dat dan alleen de entree en de ruimte van de Monet expositie af is. De rest komt in de loop van het jaar zo vertelde hij. Ik moest dus zeker nog een keertje terugkomen zei hij. Dat gaan we zeker doen, want ik wil dit, volgens mij bijzonder mooie gebouw wel af zien, maar of ik Norbert dan weer zo tegen het lijf loop is maar de vraag!

Met enige regelmaat bezoek ik sowieso Bordeaux en ga dan altijd naar dit gebied, ten eerste om daar een heerlijke lunch te gaan halen bij Les Halles des Bacalan en omdat dit gebied in opkomst is en er dus steeds iets nieuws te ontdekken is. Heel bijzonder om dat allemaal te zien, wetende dat dit gebied ooit vies, smerig, oud en luguber was.

Musée Mer Marine | 89 rue des Étrangers | Bordeaux | www.museedelamerbordeaux.fr

4 reacties op ‘Een onverwachte ontmoeting in Bordeaux bij Musée Mer Marine

 1. Bonjour Mireille,

  Alles goed met jou?

  Dank voor alle ‘posts’, is altijd interessant om te lezen. Bordeaux, geweldige stad, daar alleen al kun je je blog mee vullen :-))

  Ik schrijf omdat we binnenkort de eerste druk van het derde book van Perry gaan ontvangen. Het wordt momenteel gedrukt en zal eind mei afgeleverd worden. Ik vroeg me af of dit interessant is voor een blog entry. Hieronder stuur ik je wat beelden en ik stuur je natuurlijk met plezier een exemplaar, vers van de pers.

  Ik hoor ’t wel of je dit interessant vind.

  Bien amicalement,

  Caroline Taylor

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s