Filmbespreking ENTRE DEUX MONDES

Op dit moment draait in vele cinéma’s een prachtig sociaal realistisch portret van kleine minimum loonwerkers in een kleine havenstad bij Caen.

De film is door de vakjury literatuur Film By The Sea 2022  (tenslotte is dit een boekverfilming: Le quai de Ouistreham door Florence Abenas ) tot winnaar uitgeroepen. Het juryrapport, onder voorzitterschap van Mijke de Jong (film regisseur/ scenarioschrijver) was lovend over deze Franse film.

De film gaat over een onderzoeksjournalist (Florence Aubenas) die in 2009 (voor haar research naar sociale misstanden)  een half jaar undercover ging. Haar research heeft geleid tot dit boek, met portretten van “gewone” mensen die door het systeem verbrijzelt worden.

Ze verhuisde zelfs voor haar werk naar de havenstad CAEN (niet te verwarren met Cannes). Omdat niemand haar herkende, kon zij zich dan ook moeiteloos in laten schrijven bij een arbeidsbureau. Haar job was voornamelijk schoonmaakwerk en  werkte dan ook geregeld onder het minimumloon.

Haar werk was schoonmaken op de veerboten naar Engeland in de nabij gelegen plaats van Caen – Ouistreham. De film volgt de personages lang en in detail zodat je deelgenoot wordt van hun dagelijkse stress. Ze moeten keihard werken onder grote druk. Rennend van hut naar hut maken ze de ferry schoon voor een schamel loon Time is money en 10 seconden langer doen over een kamer zorgt voor een uitbrander. In de korte pauzes zijn we getuige van de onderlinge vriendschappen en solidariteit

ENTRE DEUX MONDES is  gebaseerd op het boek en geregisseerd door Emmanuel Carrère. Het mooie van de film is dat er gewerkt is met niet professionele acteurs en actrices, die eveneens de armoedegrens persoonlijk kennen.

De titelrol is de enige professionele actrice (Juliette Binouche).  Zij geeft vorm aan het personage Marianne Winckler – op de schrijfster gebaseerde rol.

Zij speelt dan ook met verve dit personage (die haar omringende mensen moet misleiden)  om de problemen duidelijk aan de orde te kunnen stellen. Echter is er ook een prachtige rol neergezet door Hélène Lambert (een alleenstaande moeder die van maaltijd naar maaltijd leeft, maar zéér levenslustig is)

Deze film wordt door de AF Coeur de Zélande vertoond op de dag van de Franse taal (donderdag 10 november) in Goes. Echter deze film is in meerdere zalen te zien.

Ik ben benieuwd wat u van deze film vindt. Ik hoor graag uw mening.

Willem Millenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s