Bretonse streepjestrui en Far Breton

Wanneer ik mijn Bretonse streepjestrui aantrek waan ik mij even in La France, net als het eten van de Far, een traktatie en zowel een toetje als een taartje.
De Bretonse streepjestrui

Rond 1900 was er een familie in het plaatsje Saint-James die de wollen trui maakte met het bekende blauwe streepje. In die tijd hadden de vissers behoefte aan kleding die warm was, de familie uit Saint-James produceerde eerst wollen ondergoed maar ging daarna de eerste wollen trui maken. De gebreide strepen in de blanke wollen trui werden blauw en geven de band weer met de zee. De trui werd een soort uniform van de vissers en Coco Chanel maakte de bretonse trui vervolgens wereldberoemd.

Omdat de productie groeide ontstond er een heuse industrie en werd Saint James van plaatsnaam een label. Voor dat label werd een logo gemaakt. Het logo bestaat uit de tekst Saint James en als beeld werd gekozen voor de contouren van de Mont Saint-Michel.

Voor meer info over Saint James: www.saint-james.com

Far Breton,

het is zowel een toetje als een taartje. En erg lekker met een schep crème fraiche.

Voor 6-8 personen:

200 g gedroogde pruimen zonder pit

scheut rum

125 g bloem, gezeefd

150 g kristalsuiker

6 dl melk

4 eieren

50 g roomboter

Laat de pruimen een paar uur, of een hele nacht, weken in een flinke scheut rum. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de pruimen uitlekken en vang de rum op. Leg de pruimen in een (ronde) ingevette ovenschaal. Meng bloem, suiker en melk tot een glad beslag. Roer dan de eieren en de rum erdoor en meng goed. Je hoeft niet zo heel lang door te kloppen. Giet het beslag over de pruimen.Laat zo’n anderhalf uur in de oven staan tot het beslag gestold is en de bovenkant lichtbruin gebakken. Je kunt de gaarheid met een sateprikker controleren, die moet er schoon uit komen. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de Far afdekken met aluminiumfolie.Snijd in stukken en serveer met ee

n dot crème fraiche.

Bron: familiekeuken.blogspot.com

 

 

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

8 thoughts

  1. Hallo Giny, bedankt voor je reactie. De link werkt. Leuk om te zien hoe een wereldberoemd truitje wat denk ik bij bijna alle vrouwen op de wereld wel in de kast ligt wordt geproduceerd. Voor vele van mijn lezers denk ik niet helemaal te volgen vanwege het Frans, maar gewoon kijken is ook al leuk. Bedankt in ieder geval dat je deze link heb willen delen.
    Groetjes Mireille den Hartog

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s