De Alpinopet en de omelet

Image

Tijdens mijn studietijd hing er op mijn kamer een poster met de afbeelding van een opa en een klein jongetje op de fiets, alle twee met een alpinopet op, de poster verkleurde en verdween tot ik, jaren later, een boek tegen kwam met dezelfde foto op de voorkant, meteen kocht ik het boek en dacht terug aan mijn studententijd, leuke tijd maar altijd geld tekort en dus werd er regelmatig een omelet gebakken wel of niet gevuld met iets.

IMG_1785Beeld: Mireille den Hartog
 

De wortels van de Alpinopet liggen in het Baskenland dat verspreid ligt over Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk.  De herders van de Pyreneeën droegen daar een baret als bescherming tegen weer en wind. Uit die vorm baret ontwikkelde zich verschillende baretten, onder andere de Franse Alpinopet, het nationale hoofddeksel van Frankrijk. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Alpinopet ook gedragen door de Maqius, een Franse verzetsgroep, later werd de baret ook het symbool van verschillende terroristische organisaties. Terwijl de alpinopet bij de gewone man in Frankrijk redelijk uit het straatbeeld aan het verdwijnen is zie je hem wel opduiken in het modebeeld en dan met name in het vrouwenmodebeeld.

Ik ben blij dat ik mjin boek met “Franse” omslag nog in de kast heb staan, houd ik dat oude vertrouwde beeld,  wat voor mij Frankrijk verbeeld, toch nog een beetje vast.

Image
 Beeld: Pinterest

De Omelet

Hieronder een filmpje van Jacques Pepin, hij legt in leuk Frans-Engels uit hoe je een klassieke en een plattelands omelet bereid.

Bon Appétit!

2 reacties op “De Alpinopet en de omelet”

  1. Frans feestje (French Touch) in Theater Amsterdam – van Franse bodem Avatar

    […] Ik moet zeggen, mooie fotografie met een Franse uitstraling door de Bretonse streepjes trui en de alpinopet, twee mooie producten van Franse […]

    Like

  2. Jeu de boules banen veroveren Nederland – 'Producten' uit Frankrijk Avatar

    […] weer eens wat anders dan bijvoorbeeld bowlen. Dus trek je Bretonse streepjestrui aan en zet je alpinopet op en speel een potje petanque in één van de boulesbanen hieronder en je voelt je een beetje in La […]

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Welkom op Van Franse bodem, een blog over allerlei leuke dingen op Frans gebied in Nederland. Denk aan Franse producten, films, boeken, restaurants, hotspots, tentoonstellingen en allerlei andere interessante Franse (uitgaan)tips!
Geniet en kom in Franse sferen.

Franse adressen in Nederland

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Prenons contact

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.
Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken