La Cité Frugès Le Corbusier et Steak Tartare

La Cite Fruges Le Corbusier

Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, een bezoekje brengen aan een wijk in Pessac, een voorstadje van Bordeaux om daar te kijken naar de huizen die ontworpen zijn door Le Corbusier. Le Corbusier is namelijk ook de ontwerper van de ligstoel en de ‘Grand Confort’ met chromen buizen. Toen ik nog op de kunstacademie zat, wilde ik heel graag zo’n stoel, maar was natuurlijk veel te duur voor een studente. Ook nu kan ik er alleen nog maar van dromen, maar ik kan wel gaan kijken naar wat Le Corbusier nog meer ontwikkeld en ontworpen heeft, zoals de wijk La Cité Frugès Le Corbusier in Pessac, uit de begin jaren van de twintigste eeuw. De Steak Tartare is ook een nieuwkomer in die tijd en wordt dan voor het eerst in de Franse restaurants geserveerd. Bon appétit!

Le CorbusierOp een warme dag rijden we richting Pessac en na wat vraagwerk komen we bij de wijk terecht. Wat heel vreemd is, is dat je rijdt door zo’n typische Franse wijk met huizen met luiken en opeens doemen er strakke, in vreemde kleuren geschilderde huizen op met een zeer moderne uitstraling. Je zou niet zeggen dat deze wijk in 1926 is ontwikkeld.

La Cite Fruges Le Corbusier

La Cite Fruges Le Corbusier

La Cité Frugès Le Corbusier

Het idee en de opdracht om deze wijk te ontwikkelen komt van de industrieel Henry Frugès. Hij vraagt Le Corbusier om de wijk te ontwerpen. Het wordt een socialewoningbouw wijk. Le Corbusier ontwerpt 4 verschillende typen huizen en in totaal komen er in de wijk zo’n vijftig huizen te staan. Oorspronkelijk zouden er 135 huizen komen met een centraal plein, dat omringd zou worden met winkels en appartementen op de eerste verdieping. De huizen hebben elke een eigen tuin en bestaan uit een beton-constructie en grote ramen.

La Cite Fruges Le Corbusier

La Cite Fruges Le Corbusier

Alle huizen hebben dezelfde deurknop, rolluiken en brievenbus. Voor die tijd waren het grote woningen, die elk een entree, keuken, woonkamer, badkamer met douche en toilet en twee of drie slaapkamers hebben. Eenheid in de wijk met de vier verschillende huistypen wordt gecreeërd door het gebruik van dezelfde kleuren. Mint, terracotta en lichtblauw.

La Cite Fruges Le Corbusier

La Cite Fruges Le Corbusier

La Cite Fruges Le Corbusier

La Cite Fruges Le Corbusier

De bouw van de wijk verliep moeizaam en de huizen vielen niet helemaal in de smaak van de kopers. Het had een te internationaal karakter en een te strakke uitstraling. De wijk raakte in verval en pas in 1973 werd er een huis compleet gerestaureerd en in 1980 kwam de wijk op de lijst van historische monumenten in Frankrijk. Als je er nu rond loopt zie je huizen die prachtig zijn opgeknapt en hoor je hier en daar een schuurmachine van iemand die driftig aan het opknappen is. Sommige staan er nog steeds triest bij en kunnen wel een opknapbeurt en likje verf gebruiken. Het huis wat nu helemaal is gerestaureerd doet dienst als bezoekcentrum en daar zijn ook regelmatig tentoonstellingen van kunstenaars.

La Cite Fruges Le Corbusier

Ik vond het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, zeker als je ook geïnteresseerd bent in vormgeving en architectuur. De wijk past in een tijdsbeeld en gedachtengang die ze toen in de jaren ’20 hadden en heel vooruitstrevend was, maar die nu redelijk achterhaald en heel gewoon is.

Wil je ook een bezoek brengen aan deze wijk te Pessac? http://www.pessac.fr/cite-fruges-le-corbusier.html

La Cite Fruges Le Corbusier

Fotografie: @vanfransebodem | Paul den Hartog

Steak Tartare

Voor 4 personen heb je nodig: een gesnipperd sjalotje, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, 1 eetlepel “Moutarde de Dijon”, 1 eetlepel tomaten saus, 1 eetlepel fijngehakte kappertjes, 2 eierdooiers, 2 eetlepels olijfolie, 600 gram runderfilet of lendebiefstuk, zeezout en verse peper.

Meng de sjalot, peterselie, mosterd, tomatensaus en de kappertjes in een grote kom. Voeg de eierdooiers toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg de olijfolie toe, blijf dan wel steeds mengen. Snij het vlees in hele kleine blokjes of stukjes. Meng dit door de “saus”. Maak er vier porties van en serveer met brood. Bon appétit!

7 reacties op “La Cité Frugès Le Corbusier et Steak Tartare”

  1. […] Opeens viel mijn oog op het bord ‘Residence Le Corbusier’. We reden in Frankrijk op de Avenue du Médoc van Le Porge naar Lège Cap Ferret in de Gironde streek. Nog net buiten het centrum van Lège Cap Ferret staan 6 huizen ontworpen door de architect Le Corbusier. De huizen, bestaande uit twee typen, zijn precies in dezelfde stijl als die van de Le Corbusier wijk in Pessac bij de stad Bordeaux. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: