Kostbaar juweel ontdekt van Lalique

Uitgelaten was het Lalique Museum in 2017 toen ze in een Amerikaanse privécollectie een kostbare pendant (hanger) ontdekte. Dit topstuk vervaardigd door René Lalique rond 1898 wordt nu voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de tentoonstelling ‘Koninklijk Licht’.

Collier-Naiade001-1-1024x1024

De ideale vrouw
De vrouw als decor is een van de belangrijkste motieven binnen het oeuvre van Lalique. Met name in de ontwerpen voor juwelen komt zij als thema vaak voor. Zo ook in het pendant. Zij vormt het middelpunt van de voorstelling en is een verbeelding van de oermoeder en van Laliques idee over de ideale vrouw. Onze aarde is een vrouwelijk lichaam, dus de bron van het leven, en zo meer vrouwelijk dan mannelijk. Dit is een principe dat Lalique wenste uit te dragen. Zijn moeder was bepalend voor zijn positieve vrouwbeeld dat hij idealiseerde.

Schermafbeelding 2020-02-28 om 12.04.02.png

Plique-a-jour
Ondanks de aanwezigheid van diamanten in dit juweel domineert zichtbaar het groen gekleurde glas dat flinterdun tussen het gouden draadwerk is aangebracht. De specifieke wijze waarop de plique-a-jour techniek wordt toegepast, is bepalend voor de mate van helderheid en transparantie. Dit alles luistert zeer nauw gelet op het beoogde doel, het nabootsen van edelstenen en hun kleuren.

Dit topstuk is nu te zien tijdens de tentoonstelling ‘Koninklijk Licht’ in het Lalique Museum te Doesburg.

Lalique Museum | Gasthuisstraat 1 | Doesburg | Openingstijden museum: di t/m zo: 11.30 – 17.00 uur | website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s