Wat is charcuterie?

 

Het blogartikel Wat is rillettes? is op dit blog één van de meest bezochte en gezochte blogartikelen. Rillettes is een specialiteit uit de Loirevallei en is onderdeel van de charcuterie. Het woord charcuterie komt van chair cuite oftewel gekookt vlees.

 

Maar wat is nou eigenlijk charcuterie? Charcuterie zijn officieel bereide of gedroogde varkensvleesproducten. Maar ook wordt er wild en rundvlees gebruikt of ganzen-en eendenvlees denk bijvoorbeeld aan foie gras en paté. Dat charcuterie in eerste instantie staat voor bereid en gedroogd varkensvlees komt omdat bijna alle delen van het varken verwerkt kunnen worden tot iets eetbaars.

edouard-jean-dambourgez-french-1844-1890-a-pork-butchers-shop

Vroeger werden de varkens namelijk geslacht in de herfst, het verse vlees werd meteen opgegeten en de rest werd verwerkt tot producten die konden worden bewaard voor de winter. Door de komst van de diepvrieskist is deze traditie verdwenen maar het ambacht van charcuterie is blijven bestaan. De charcutier verwerkt nog steeds het rauwe (varkens)vlees tot bijvoorbeeld overheerlijke jambon, saucisses of paté.

img_1949

Bijna elke streek in Frankrijk heeft wel zijn eigen charcuterie specialiteit.  Zo heeft de Franse Ardennen zijn hamen en de paté, het noordwesten heeft zijn rillettes, het zuidwesten de foie gras en hammen uit Bayonne, de Provence zijn myrtilles, het oosten zijn cervelas en het zuiden de bekende saucissons secs.

foto-4-kopie1

De echte thuishaven en middelpunt van de charcuterie is de stad Lyon. Daar worden vooral de saucissons secs gefabriceerd, de droge worsten die lijken op Itailaanse salami. Een van de saucissons secs is bijvoorbeeld de Rosette. Een van Frankrijks beste gedroogde worst gemaakt van gekruid varkensvlees en -vet. Deze worst wordt in lange slierten opgehangen en is daarom aan één kant vetter.

10407841_370071229820411_2988547282806317017_n

De standaardproducten die in elke goede charcuterie in Frankrijk te verkrijgen zijn, zijn onder andere: rillettes, confit de canard, foie gras, vele soorten jambon (ham), allerlei soorten paté, saucisse a cuire (kookworst), cervelas, boudin noir (bloedworst), andouillette (worst van ingewanden), terrine de campagne, saucisse séche (gedroogde worst uit het zuiden), fromage de tête (gemaakt van varkenskop) en merguez.

foto-1-kopie

Veel van deze bovenstaande producten zijn te verkrijgen bij de Franse slager in Amsterdam, overheerlijke grove patés en rillettes kun je bestellen bij Madame Paté en vele soorten gedroogde worst vind je bij Monsieur Saucissons in de Markthal in Rotterdam. Worstmaker  Brandt en Levie in Amsterdam is producent van droge worsten met onder andere lavendel en piment d’espelette. Bon appetit!

img_1946

Weet je nog een adres waar je goede Franse charcuterie kunt krijgen? Geef het dan aan mij door via vanfransebodem@gmail.com of laat hieronder een reactie achter dan kan ik het adres toevoegen aan de lijst Franse adressen in Nederland.

10 reacties op “Wat is charcuterie?”

  1. Mieke Avatar
    Mieke

    Je vergeet Edwin Teepe van Saucissed, Crêped en marketingburo TiPisj in de Nieuwe Stad in Amersfoort.

    Like

  2. De Pasteibakkerij Amsterdam Avatar

    […] van met ouderwets fatsoen gehouden varken (zie www.lindenhoff.nl) maken we kostbare en kostelijke charcuterie in merendeels Franse […]

    Like

  3. Anthony Boulancher Avatar
    Anthony Boulancher

    Je zou toch je brood moeten verdienen met die rotzooi .

    Like

  4. Decoratieve Franse worsten en kazen – van Franse bodem Avatar

    […] Franse worsten in allerlei soorten en maten. De saucissons die onderdeel zijn van de Franse charcuterie. Alleen zijn deze decoratief, niet aan bederf onderhevig en wordt je er ook niet dik van. Gewoon […]

    Like

  5. Beaujolais – van Franse bodem Avatar

    […] maar bij een kip met wat pit, oeufs en meurette, een lichte lunch met salade, bij een quiche en bij charcuterie doet Beaujolais het ook erg […]

    Geliked door 1 persoon

  6. De impact van het corona-virus – Van Franse bodem Avatar

    […] in Nederland toch te houden zijn er altijd nog de leuke artikelen over de Franse producten zoals Wat is charcuterie, de espadrille of de Alpine. Alle artikelen zijn te vinden onder het kopje Frans […]

    Like

  7. Franse Charcuterie in Nederland – Van Franse bodem Avatar

    […] avondje te gaan eten in een van de meer dan 80 Franse restaurants in Nederland of door heerlijke charcuterie te serveren bij de borrel. Maar waar vindt je nou goede Franse charcuterie in Nederland? Hieronder […]

    Like

  8. Joris van Voorthuizen Avatar

    Hoi, zat op je site vanwege project met charcutterie. Zag je oproep over van Franse bodem. Ik heb een bakkerij met specialiteit Frans zuurdesem (levain) en Franse zoete broodjes (viennoiserie). Zie http://www.jorisbrood.nl of insta Jorisbrood. Wellicht iets voor je site.

    Groet, Jorls

    Geliked door 1 persoon

    1. Mireille den Hartog Avatar

      Hallo Joris, wat leuk dat je mijn website gevonden hebt en reageert. Lijkt mij leuk om iets over jouw bakkerij te publiceren. Als je zelf een stukje kan schrijven daarover en vooral wat er Frans aan is dan publiceer ik dat graag. Stuur je ook een aantal beelden mee? Stuur het maar naar vanfransebodem@gmail.com Met vriendelijke groet, Mireille

      Like

  9. Top 10 best bezochte berichten – Van Franse bodem Avatar

    […] ofwel op de eerste pagina en/of ook nog eens op nummer 1. Dit is bijvoorbeeld bij de artikelen: Wat is charcuterie?, Wat is patisserie? en Wat is rillettes? Maar het artikel over het mooie Franse product Le Petit […]

    Like

Geef een reactie op Beaujolais – van Franse bodem Reactie annuleren

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven

Volg Van Franse bodem

Lilou in Goes Fijnste Franse restaurant van Nederland 2025
Frankrijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben

French food stories
Alles over de Franse keuken